21.06.2017.

12:46

Foto:

Srbija

KRUŠEVLJANI OPREZ! Voda sa većine javnih česama neispravna!

Specijalista higijene Zavoda za javno zdravlja Kruševac doktorka Slađana Stanić upozorava da voda sa većine javnih česama u gradu i prigradskim naseljima nije ispravna za piće i pripremanje hrane.

-Samo su konstantno dobre za piće i pripremu hrane česme kod Famove kapije, sa izvora Pčela u Šancu i u Pakašanici, a stalno prisustvo nitrata uzorkovano je na izvorima kod crkve u Parunovcu i ta voda nije za piće ni pripremu hrane- izjavila je Slađana Stanić.

Sve ostale javne česme pokazuju kontinuiranu neispravnost vode, a to su Žulina i Uroševa česma kod Autobuske stanice, Lazarička i Lazareva česma kod Turskog kupatila u staroj čaršiji, dve česme u Beloj vodi, javna česma u Jasici , kao i dve česme kod Parunovačkog mosta, koje pokazuju visoku prisutnost nitrata. Što je posebno alarmantno, mikropbiološki i hemijski je neispravna voda sa javne česme kod crkve Presvete Bogorodice na Rasini , gde nadležni stalno ističu tablu da je voda neispravna, ali je neko uklanja, samo se vraća nazad kad nailaze specijalisti za uzorkovanje vode iz Zavoda za javno zdravlje.

Primećeno je da brojni gradjani, kako Kruševljani, tako i mnogi koji dolaze sa strane da posete Pokrov Presvete Bogorodice na Rasini, uzimaju ovu vodu u flašicama i odnose je kući, a ta voda je mikrobiološki i hemijski neispravna. Kad ih neko pita za šta će im ta voda, kad nije za piće i pripremanje hrane, oni odgovaraju da je ,,dobra za ispiranje očiju,, a stručnjaci kažu da ni za to nije.

Pomešali ljudi ovu vodu sa onom koja se nalazi na isceliteljskom izvorištu Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu, pa misle ,,ako je tamo dobra, i ovde je,,. Stručnjaci upozoravaju da treba izbegavati i vodu koja toči u gradskim fontanama, a posebno preporučuju da građani u ovim vrelim danima izbegavaju rashladjivanje u Zapadnoj, Južnoj i Velikoj Moravi, kao i Rasini pokraj Kruševca.

Tagovi: