10.07.2017.

08:08

Foto:

Srbija

SEDAM DANA POTPUNO NENORMALNOG VREMENA U SRBIJI: Danas i sutra 40C, pa do nedelje kiša!

Bežite sa sunca
Danas i sutra biće ekstremno visoko UV zračenje, naročito na planinama
Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2umbrella"

Srbiju u narednih sedam dana čeka period baš paklenog vremena, tvrde meteorolozi! Pred nama su dva verovatno najtoplija dana ove godine, pošto je za danas i sutra najavljeno rekordnih 40 stepeni. Međutim, već u sredu uveče sledi nagli preokret, jer nas od tada, pa sve do vikenda očekuje kišni period i pad temperature od čak 15 stepeni.

Lekari kažu da nagli prelazak iz veoma toplog u dosta svežije vreme može biti poguban za srčane i hronične bolesnike, ali u opasnosti su i psihijatrijski bolesnici, koji imaju sve više problema zbog naglih promena vremena.

Novi pakleni talas u avgustu

Sa ovim paklenim talasom nismo prebrinuli sve brige ovog leta, pošto nas očekuje još jedan, i to početkom avgusta.
- Koliko sad možemo da vidimo, u prvoj nedelji avgusta nas očekuje novi vreli talas i nekoliko dana s temperaturama od 40 stepeni. Na sreću, prema prognozama koje imamo, to bi trebalo da bude to za ovo leto, jer posle toga više neće biti tako paklenih dana - jasan je Đorđe Đurić.

Meteorolog sajta "Weather2umbrella" Đorđe Đurić rekao je za naš list da se u naredna dva dana očekuje vrhunac vrelog talasa, koji u našoj zemlji vlada još od sredine prošle nedelje.

- U ponedeljak i utorak će u svim krajevima Srbije biti sunčano i izuzetno toplo, a temperature će ići i do 40 stepeni. To je ujedno i vrhunac vrelog talasa koji je u Srbiji prisutan već nekoliko dana. U sredu će već biti prijatnije, ne toliko zbog temperature koja će pasti za samo nekoliko stepeni, već zbog vetra severca, koji će boravak napolju činiti znatno prijatnijim. Međutim, između srede i četvrtka nas očekuje baš drastična promena vremena, sa periodom kiše i olujnih pljuskova praćenih nevremenom. Uz to, stiže i zahlađenje od čak 15 stepeni, pa će temperature biti od 24 do 28 stepeni. Takvo promenljivo, svežije i kišovito vreme u Srbiji će se zadržati do kraja nedelje. Već od ponedeljka i utorka možemo očekivati da se temperature vrate na 30 stepeni - kaže Đurić.

Informer

Mesta u kojima će UV zračenje biti ekstremno visoko

* Kopaonik
* Zlatibor
* Sjenica
* Smederevska Palanka
* Negotin
* Vranje

On upozorava da u naredna dva dana pored nesnosnih vrućina preti i velika opasnost od ultraljubičastog (UV) zračenja, koje će biti ekstremno visoko.

- U većem delu zemlje indeks UV zračenje će biti između devet i 10, što spada u vrlo visoko. Da sve bude gore, u nekim mestima će taj indeks biti i 11, što već predstavlja ekstremno visoko zračenje i podrazumeva se obavezno izbegavanje sunca. Najveći stepen zračenja očekuje se na Kopaoniku, Zlatiboru, Sjenici, Smederevskoj Palanci, Negotinu i Vranju. To su dosta ozbiljne stvari i ljudi bi zaista trebalo da izbegavaju izlaganje suncu između 10 do 16 časova, jer u suprotnom ugrožavaju zdravlje - savetuje Đurić.

Doktorka Branka Grujić, specijalista opšte prakse, kaže za Informer da je ovo surovo vreme kobno i za zdrave ljude, a kamoli za one koji imaju neko hronično oboljenje.

Sve su češće urinarne infekcije, koje se dobijaju na bazenima i rekama, i stomačni problemi od pokvarene hrane
dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte prakse

- Na ovim velikim vrućinama krvni sudovi se šire i ljudima pada pritisak. Starije osobe i hronični bolesnici lako mogu da dobiju infarkt ili moždani udar. Uz to, čekaonice su prepune psihijatrijskih bolesnika kojima se na ovim vremenskim prilikama pogoršavaju simptomi i dobijaju napade - upozorava doktorka Grujić.

S njom je saglasna i doktorka Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte prakse, koja dodaje da se pored hroničnih problema, znatno povećao i broj urinarnih infekcija i dijareja.

- Poslednjih dana imamo veliki problem sa urinarnim infekcijama koje pacijenti dobiju na bazenima. Uz to, znatno se povećao i broj letnjih dijareja, koje su takođe posledica kupanja na rekama i bazenima, ali i hrane koja se na ovolikom vrućinama lako pokvari - otkriva Dimitrijevićeva.

 

Tagovi: