03.08.2017.

10:54

Foto:

Srbija

POČEO SABOR ,"Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”! Ko će imati najduže brkove, a ko najlepšu narodnu nošnju?

U Domu kulture u Rekovcu sutra se, 4. avgusta, održava takmičenje pevača amatera ,, Zlatni glas Sabora,, a specijalni gost ovog svojevrsnog takmičenja je Vera Matović.

Tradicionalno, završna manifestacija saborskih svečanosti se nastavlja 5. i 6. avgusta u porti manastira Kalenić gde će u subotu 6. avgusta u 10 časova biti otvorena izložba starih i retkih knjiga u okviru koje je poseban akcenat stavljen na izlaganje najmanje knjige na svetu. Svečano otvaranje 48. Sabora narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” biće u 18 časova u porti manastira Kalenić gde će pozdravni govor održati predsednik opštine Rekovac Dr Aleksandar Đorđević i predstavnik Vlade Republike Srbije.

U nedelju 6. avgusta program počinje u 8 časova svetom liturgijom u manastiru Kalenić, a nastavlja se otvaranjem izložbe dela sa XXV likovne kolonije u OŠ ,,Dušan Popović,, u Kaleničkom Prnjavoru. Zatim , sledi manifestacija ,,Zlatne ruke Levča” u okviru koje se organizuje priprema i degustacija starih jela i izložba domaće radinosti. Potom se održava takmičenje zdravičara i naravno ,,Ulica starih zanata” u okviru koje se predstavnjaju udruženja koji neguju stare i umetničke zanate.

Program se nastavlja dodelom povelje ,,Brativoje Marković” i izborom za najduži brk i najdužu pletenicu, kao i izborom najlepše saborice i najlepše muške i ženske narodne nošnje. Podsećamo, najlepša saborica prošlogodižnjeg 47. Sabora  ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju,,bila je  Branka Đorđević iz Velike Lomnice kod Kruševca, a najdužu pletenicu imala je Milena Lukić, dok je najduže brkove nosio Zoran Lazarević iz Niša.
 

Tagovi: