04.09.2017.

09:51

Foto:

Srbija

(FOTO) Kragujevčani podigli SPOMENIK "FIĆI"!

 

Nada se da će se to desiti do 25. oktobra, kada je i počela proizvodnja jednog od najpopularnijih automobila u bivšoj Jugoslaviji.   

Inicijativu za postavljanje ovog spomenika pokrenulo je Udruženje ljubitelja "fiće" još 2012. godine, a ideja nije realizovana do sada zbog nedostatka šire podrške. Predsednik Udruženja ljubitelja fića, Slavoljub Bataveljić, kaže da je "fića" već spreman za postavljanje i da se sada čeka na lokalnu samoupravu da sve to odobri. 

M.B.


Model "zastave 750", koji će biti postavljen kao spomenik na Trgu "Kod fontane", promovisan je sredinom juna u Velikom parku na 13. "Balkan fića festu". Reč je o poklonu jednog od članova Udruženja ljubitelja "fića".

 U ovom Udruženju očekuju da će spomenik "fići" na Trgu "Kod fontane" biti svečano otkriven 25. oktobra, jer je na taj dan 1955. godine počela proizvodnja ovog automobila u Kragujevcu. Dodaju i da je plan da se spomenik u budućnosti premesti na Trg Mala vaga, kada bude izgrađen kružni tok. 

 

M.B.

Podsetimo, u Kragujevcu je u periodu od 1955. do 1985. proizvedeno 923.487 primeraka "zastave 750", poznatije kao "fića". Poslednji "fića" sa proizvodnih traka sišao je 18. novembra 1985. godine, i on se čuva u muzeju Zastava. 

Tagovi: