30.09.2017.

18:39

Foto:

Srbija

(FOTO) GINIS JE PAO NA KOLENA: Mozaik od plastičnih čepova nikao u centru Novog Sada!

Sakupljeno je više od 100 tona čepova u čitavoj Srbiji, a oko 300 volontera iz Niša, Novog Sada, Negotina, Aleksinca, Subotice, Sombora, Raške, Beograda i drugih gradova su  mozaikom sa motivima grada, ekologije i zaštite životne sredine u svet poslati sliku sa porukom da ne smemo biti sebični, jer nemamo rezervnu planetu i da o njoj mora da brine zbog budućih naraštaja.

Predsednica Udruženje "Čepom do osmeha" Vanja Petković je rekla da je jako ponosna na sve učesnike.

- Mi smo volonterska organizacija, koja okuplja sve ljude koji su voljni da odvoje svoje vreme i urade nešto korisno, a ovo je pravi primer da možemo zajedno nešto da učinimo i pomognemo deci. Da mislimo o životnoj sredini i širimo svest o tome da moramo da mislimo na životnu sredinu. Na satu mozaika kazaljke su  na pet do 12, jer je krajnje vreme da se misli o našoj planeti – rekla je Perković.

Događaju su  prisustvovali  ministar za rad Zoran Đorđević i gradonačelnik Miloš Vučević.

 - Zahvaljujem se  predsednici udruženja  i svima koji podržavaju tu akciju, što učestvuje u izgradnji bolje i humanije Srbije. Ovo je humana akcija i ovi čepovi će pomoć nekim ljudima. Da Vlada Srbije, Pokrajina i grad Novi Sad i svi ovi pojedinci svojim zalaganjem doprinesu da se nekome stavi osmeh na lice -  naveo je Đorđević i dodao da je to  ekološka akcija, koja će pomoći jačanju svesti da Srbija treba da bude ekološki čistija.

Siniša Kostić

On je rekao da će tako svet čuti o Srbiji i kako malim gestom, od jednog čepa, može da se pošalje lepa poruka. Gradonačelnik MIloš  Vučević je istakao da je ponosan na to što Novi Sad učestvuje u toj akciji.

- Ponosan sam što imamo ovakav grad i ovoliko prijatelja, što imamo snagu da se izborimo sa nekad najtežim životnim situacijama i što pored svakodnevne borbe nismo zaboravili humanu stranu tog istog života i nismo zaboravili da budemo ljudi. I što učimo i najmlađe sugrađane šta znači empatija". Akcija ima i edukativni karakter zbog zaštite životne sredine. Novi Sad šalje jasnu sliku  da ovde stanuje osmeh solidarnosti i osmeh humanosti i da ne sme nikad da ode sa naših lica – rekao je Vučević .

Inale, sklapanje mozaika je trajalo od devet do 14 sati, a snimak manifestacije u Novom Sadu biće prosleđen Ginisovoj komisiji sa kojom je organizacija u kontaktu.

Siniša Kostić

 

U razvrstavanju čepova prethodnih nedelja, uoči obaranja Ginisovog rekorda, pored volontera "Čepom do osmeha", učestvovali su i đaci novosadskih osnovnih škola "Žarko Zrenjanin" i "Dušan Radović", njihovi vršnjaci iz osmoletke u Futogu, kao i novosadski planinari i građani. Humanitarnu misiju su prepoznali i priključili joj se mnogi pojedinci poput bivšeg rukometaša Vladimira Mandića, košarkašice Milice Dabović, kikboksera Nenada Pagonisa, ekipe "Državnog posla", glumca Vuka Kostića i drugih.

Novosadsko udruženje "Čepom do osmeha" u dosadašnjoj humanitarnoj misiji pomoglo je 18 mališana iz čitave Srbije, kojima su za lakši i kvalitetniji život bila potrebna pomagala, a samo u ovog godini obezbeđena su pomagala za petoro dece kada su uručivani prenosivi laptop za slepe koji koristi Brajovo pismo i transformiše tekst u glas, elektromotorna invalidska kolica, dečija invalidska kolica, medicinski aspirator na struju, invalidska kolica.

 

Tagovi: