24.10.2017.

20:13

Foto:

Srbija

ČARAPANI ODREŠILI KESU: Kruševljani novčanim prilozima podržali snimanje filma "Knez Lazar"

Radojica Barjaktarević

- Sa nešto novca smo skupili smo i snimili promotivni video kako bi pokazali potencijalnim donatorima šta želimo i kako želimo da prikažemo ovu priču. Pošto nismo skupili ceo budžet za film, pomoć tražimo od greadjana Srbije - izjavio je Marinković.

Za film je potreban minimum od 40 hiljada evra, a medju prvim donatorima pojavila su se kruševačka preduzeća i ustanove. Do sada je prikupljeno oko 20 hiljada evra, a Kruševačko pozorište je za sredu, 25. oktobra, u 12 sati , povodom prpmocije igrano-edukativnog filma ,,Knez Lazar,, autora Marka Marinkovića zakazalo konferenciju za novinare.  

Plan ekipe je, kako se najavljuje, da ukoliko prikupe novac, sledeće godine krenu u pripreme za snimanje i krajem 2018. godine organizuju premijeru filma.

Film, inače, prati život kneza Lazara Hrebeljanovića, od rođenja, odrastanja, venčanja s Milicom i napredovanja do kneza, gradnje prestonog grada Kruševca, sve do Kosovske bitke.

Radojica Barjaktarević

Cilj je, kako kaže autor da ovaj film postane sastavni deo udžbenika istorije, ali i da se prikazuje u muzejima, turističkim organizacijama, da bude od koristi gradu Kruševcu, srpskoj dijaspori, Crkvi i da ostane kao nasleđe budućim generacijama.

Glavne uloge igraju: Vojin Ćetković, Biljana Nikolić, Miloš Đurović, Marta Bjelica, dok je narator u filmu je Goran Dimitrijević. Ekipa filma: scenario Danijel Vizi, reditelj Marko Marinković, direktor fotografije Lazar Počekovac, kamera Dejan Jovanović, montažer Stevan Matić, kompozitor Nikola Jeremić, scenografija Nenad Živadinović, vizuelni efekti Veroljub Milovanović i Andrija Tomašević, vitezovi Svebor družina "Sveti Knez Lazar" Kraljevo...

Marinković kaže da je  jedan deo filma posvećenž izgradnji srednjevekovnog  Kruševca kao prestonice i jačanju Lazareve moći u Srbiji i  njegovu želju da Srbiju opet načini snažnom državom na Balkanu.

Marko Marinković je do sada realizovao dugometražni igrani film ,, Pali andjeo,, ,kratkometražni igrani film ,, Noćni čuvari,, , a pored filma o knezu Lazaru radi i na dugometražnom igranom filmu ,,Obećanje,,.

IZAĐI MI NA TEGLU: Kruševac najbolji organizator, TITULA KRALJA AJVARA OTIŠLA U KANJIŽU!

Tagovi: