31.01.2018.

16:15

Foto:

Srbija

DO RODITELJSKOG DODATKA NA "KLIK"! Početak rada druge faze projekta "Bebo, dobro došla na svet"!

Nova funkcionalnost informacionog sistema eBeba, koji već omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem – bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija, predstavljena je u Opštoj bolnici "Đorđe Jovanović" u Zrenjaninu. 

Početku rada druge faze projekta „Bebo, dobrodošla na svet“ u tom gradu prisustvovala je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović.

Roditeljski dodatak "na klik" pored Zrenjanina, već je dostupan u Leskovcu. U narednoj fazi biće omogućen u Loznici, Smederevu i Beogradu, a do kraja godine i u preostalim lokalnim samoupravama u Srbiji. Procenjuje se da će ovu uslugu koristiti oko 80 odsto roditelja i da će im ona uštedeti dodatnih 150.000 sati. Prva faza projekta roditeljima je već uštedela 400.000 sati godišnje, što zajedno donosi 550.000 sati uštede godišnje.

„Druga faza projekta „Bebo, dobro došla na svet“ deo je strategije razvoja elektronske uprave i projekta „Stop birokratiji“ koji ima za cilj smanjenje birokratksih procedura“, izjvila je predsednica Vlade Ana Brnabić. „Jednostavnije i poboljšane procedure omogućavaju da država bude efikasan servis kreiran po meri građana i privrede“, istakla je Brnabić i dodala da je reč o efikasnoj, jednostavnoj i besplatnoj usluzi koja je namenjena roditeljima tek rođenih beba, kojima je vreme posebno važno. 

- Prikupljanje na desetine dokumenata, plaćanje taksi i obilazak najmanje tri šaltera na kojima roditelji izgube u proseku tri sata, zamenjeni su jednom modernom elektronskom uslugom - naglasila je predsednica Vlade. 

Tagovi: