03.02.2018.

17:16

Foto:

Srbija

KIŠNI VIKEND: Pljuskovi do ponedeljka, pa sunce!

Do promene vremena dolazi usled Đenovskog ciklona, koji stiže iz Crne Gore i Bosne, pa će za vikend biti pljuskovi sa grmljavinom. Prognozira se da će da padne od 10 do 30 litara kiše po kvadratu za samo jedan dan, koliko nekada padne za ceo februar.

30 litara
kiše po kvadratu
pašće za
samo jedan dan

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da će se na udaru obilnih padavina naći Drina i Lim, koje već sa punim koritima dolaze iz Bosne i Crne Gore.

- Đenovski ciklon se iz dana u dan premešta i sa sobom nosi vremenske nepogode u vidu pljuskova i grmljavina. Nakon Slovenije, Bosne i Crne Gore, na red dolazi Srbija, ali na sreću bez mogućnosti od poplava i izlivanja reka. Najviše padavina se očekuje na jugozapadu zemlje, gde je moguće da nivoi Drine i Lima dođu do nivoa granice odbrane od vanrednih poplava jer će za jedan dan pasti oko 30 litara kiše po metru kvadratnom. I u ostalim delovima zemlje takođe će biti kišovito i nešto hladnije, ali sa znatno manjim količinama padavina - kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, kišni ciklon neće dugo trajati i prestanak padavina očekuje se već u ponedeljak.

- Postepeno razvedravanje očekuje se početkom naredne sedmice, kada nas predstoje hladna jutra, ali suvi i pretežno sunčani dani. Merenja će biti oko proseka, a živa u termometru kretaće se od devet do 13 stepeni, koji se očekuju od četvrtka. Kratkotrajni pljuskovi mogući su samo u utorak i sredu. Tako ćemo narednih sedam dana imati red kiše, red sunca - dodaje naš sagovornik.

Tagovi: