17.02.2018.

17:13

Foto:

Srbija

PROLEĆE NAM STIŽE POSLE 10. MARTA! Zima će trajati još samo tri nedelje!

Srbiju do kraja zime čekaju još dva hladnija talasa, a od 10. marta stiže pravo proleće sa toplim i sunčanim vremenom, kažu meteorolozi. U narednih 20 dana smenjivaće se kiša i susnežica, međutim tokom tih dana temperatura neće biti konstantno u minusu.

Takvo vreme zadržaće se do druge trećine marta, kada će se zima definitivno predati, a temperature će ići i iznad 15 stepeni.

Sneg samo preti

Đorđe Đurić naglašava da za sada postoje indicije da bi sam početak marta mogao da bude najhladniji deo zime do sada, ali se to ne može još sa sigurnošću reći.
- Sada se beleži skok temperature u stratosferi, a to je, najprostije rečeno, jedan od signala da nas u neko dogledno vreme čeka osetniji pad temperature i obilnije snežne padavine u celoj zemlji. Međutim, da bi do toga došlo, potrebno je da se još neke stvari poklope, tako da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći koliko će biti hladan taj talas - kaže on.

Nema minusa

Meteorolog "Weather2umbrella" Đorđe Đurić kaže da nas prvi hladniji talas očekuje već sledeće nedelje, dok drugi stiže u prvim danima marta.

- Zima još nije definitivno gotova, ali je pri kraju. Sve do 10. marta biće hladnjikavo, sa kišom i susnežicom. Jasno se naziru dva hladnija talasa - prvi oko 22. februara, koji će trajati pet ili šest dana, i drugi, znatno kraći, ali oštriji, u prvim danima marta. Međutim, ni tada neće biti ledenih dana, odnosno temperatura se, osim noću i ujutru i izuzimajući planine, neće spuštati ispod nule. Trebalo bi napomenuti da će hladnije biti na severu nego na jugu zemlje - prognozira Đurić.

Prema njegovim rečima, posle 10. marta više neće biti hladnih dana.

- Od druge nedelje marta, temperature će konstantno rasti i možemo očekivati pravo prolećno vreme, sa dosta sunca i bez mnogo padavina. Nakon toga, zima se više neće vraćati - dodaje Đurić.

Hladniji talasi očekuju nas tokom sledeće nedelje i u prvih nekoliko dana marta
Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2umbrella"

Kiša, susnežica...

I Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da zima u Srbiji još nije gotova, ali je pri kraju.

- Od nedelje nas čeka pet-šest hladnijih dana, tokom kojih će se konstantno smenjivati kiša, susnežica i sneg. Ne očekuje se neka prevelika hladnoća tih dana, ali može se reći da će biti potrebna toplija odeća. Postoje izgledi da nas novi nešto hladniji talas očekuje početkom marta, ali sada je rano o njemu govoriti. Ono što je za sada sigurno jeste da će zima trajati još dvadesetak dana i da nas posle toga očekuje pravo proleće - kaže Todorović za Informer.

DRASTIČNA PROMENA VREMENA I PAD TEMPERATURE! Sutra oblačno, sa kišom i snegom!

Tagovi: