05.03.2018.

18:04

Foto:

Srbija

POPLAVE PONOVO PRETE SRBIJI! Izlivanje reka napravilo HAOS U PROKUPLJU, ZAJEČARU I ŽITORAĐI!

Poplave ponovo prete Srbiji! Zbog visokih temperatura i naglog topljenja snega reke su se tokom jučerašnjeg dana izlile u Prokuplju, Doljevcu, Zaječaru i Žitorađi, gde je evakuisano stotinak ljudi, a poplavljene desetine hektara oranica.

Kritično
U narednih 48 sati poplave prete Vlasotincu, Surdulici, vranju, Vladičinom hanu, Leskovcu
Đorđe Đurić, meteorolog

Međutim, meteorolozi i hidrolozi kažu da najgore tek sledi. Od utorka se očekuje porast temperature i otapanje ostatka snega, ali i kiša, što može da izazove ozbiljnije poplave.

Stručnjaci najavljuju da najveća opasnost preti od izlivanja Belog i Crnog Timoka, Toplice, Jablanice, Južne Morave.

Vanredno stanje

Izlivanje reka izazvalo je juče haos u Prokuplju, Žitorađi, Zaječaru i Doljevcu, na čijim teritorijama je već proglašena vanredna situacija.

Najgore stanje u opštini Doljevac je u selima Mekiš i Šainovac, gde je zbog izlivanja Toplice evakuisano više od dvadesetak ljudi, među kojima je i šestoro dece.

Danijela Kostić iz doljevačkog Crvenog krsta zatražila je pomoć u hrani i odeći za ove ljude, kojima je voda potopila domaćinstva.

Đurić: Naredne sedmice toplo i kišovito
Đorđe Đurić kaže da nas ove nedelje očekuje toplo, ali povremeno kišovito vreme.
- Sve do vikenda očekuju nas temperature od 8 do 15 stepeni, a za vikend one će se kretati do čak 20 stepeni. Toplo vreme remetiće kiša, koja će često padati u celoj zemlji - kaže Đurić.

- Imamo informacije da je u Pukovcu ugroženo četrdesetak kuća, odlazimo tamo da vidimo da li ima potrebe za evakuacijom stanovnika. Možda ćemo morati da postavljamo prihvatilišta, pa nam je potrebna pomoć u namirnicama, garderobi i pumpama za ispumpavanje vode iz potopljenih kuća - rekla je Kostićeva juče po podne.

Zbog ogromnog porasta Toplice juče je i u Prokuplju proglašena vanredna situacija, zbog poplava je iz potopljenih kuća evakuisano 80 ljudi, od kojih je 35 dece, a pola grada je ostalo bez vode, kao i nekoliko okolnih sela. Ugroženi su i pogoni kompanije "Leoni", koja zapošljava oko 2.500 ljudi.

U Zaječaru je juče takođe proglašena vanredna situacija, a ceo grad se sprema za nove poplave. Pripremali su se džakovi sa peskom za odbranu od bujica i izlivanja tri Timoka koji protiču kroz ovu opštinu.

- Vodostaji sva tri Timoka su u naglom porastu, a vanrednu situaciju smo proglasili u Vratarnici, Grljanu, MZ "Timok", na desnoj obali Belog Timoka i Izvorskom putu, u Vražogrncu, Trnavcu, Gamzigradskoj Banji i Zvezdanu. Počelo je punjenje oko 6.000 džakova sa peskom kako bismo se pripremili za zaštitu života i imovine - rekao je gradonačelnik Boško Ničić.

Babović: Sektor spreman za poplave

Živko Babović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije, kaže da su prognoze takve da se poplave mogu očekivati bilo gde.
- Za sada su najugroženiji jug i istok Srbije i naši članovi su već na terenu u Doljevcu, Žitorađi, Prokuplju, gde im pomaže i civilna zaštita. Međutim, očekujemo da nas posle juga i istoka, čekaju i centar i zapad Srbije, tako da smo za sve spremni - rekao je juče Babović.

Kritično 48 sati

A da razloga za brigu ima, potvrđuju i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Hidrolog Dejan Vladiković kaže da će narednih dana vodostaji biti u porastu na slivu Južne Morave, na Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Vlasini i Belom Timoku.

To, prema rečima meteorologa "Weather2Umbrell" Đorđa Đurića, znači da opasnost od poplava u narednih 48 sati preti Vlasotincu, Surdulici, Prokuplju, Vranju, Leskovcu, Vladičinom Hanu...

- Ugrožen će biti i užički kraj, jer se očekuje i porast vodostaja Đetinje. Situaciju će, osim naglog porasta temperature, otežavati i kiša koja se očekuje ove sedmice. Ne očekuje se preterana količina kiše, ali uz sneg koji se otapa može da bude veoma opasna po reke i potoke - kaže Đurić.

Tagovi: