17.03.2018.

09:44

Foto:

Srbija

JEVTIĆ NA RTS: Na Kosovo i Metohiju se od 2004. vratilo 6.790 ljudi!

- Pogrom je bio dodatni udarac nakon nasilnog iseljavanja Srba 1999. godine. Tog martovskog dana 2004. godine neka mesta su se u potpunosti ispraznila i nemamo mogućnosti da ljude tamo vratimo - naglasio je Jevtić.

On je u Dnevniku RTS-a naveo da se povratak raseljnih Srba na Kosovo i Metohiju nije samo pitanje bezbednosti, već i ekonomije i uzurpirane imovine.

Prema njegovim rečima, situacija na Kosovu i Metohiji danas je bolja.

- Nemamo problema koje smo imali tih godina, recimo problem slobode kretanje, osim u Đakovici i Suvoj reci gde Srbi ne mogu bez policijske pratnje. Što se povratka tice, on nije samo pitanje bezbednosti vec i ekonomije. Neko se odlucuje za povratak kada sve stvari uzme u obzir - ističe Jevtić.

On je ukazao na to da je formiranje Zajednice srpskih opština pitanje političke hrabrosti i volje i ističe da je za formiranje Zajednice srpskih opština potreban mali korakk, koji neko ne želi da preduzme.

- Potreban je mali korak koji neko ne želi da preduzme. Prisustvovao sam skoro svim sastancima gde su strane diplomate dolazile, a sastanak sa Mičelom mi je ulio poverenje da ce se nešto promeniti - napominje Jevtić.

DAN ZA NEZABORAV! U Beogradu, Gračanici i Mitrovici skupovi povodom 14 godina od martovskog nasilja!

Kaže da je važno da se dijalog nastavi i da su očekivanja obicnih ljudi u smislu rešavanja daljih problema koja stoje među narodom na Kosmetu.

Jevtić je ponovio da je stav Srpske liste po pitanju demarkacije jasan.

- Mi smo rekli da Srpsku listu ovo pitanje ne interesuje i prezentovali smo to koalicionim partnerima. To pitanje se gleda razlicito recimo kod Srba južno od Ibra. Srpska lista je zauzela stav i kako stvari sada stoje, nećemo glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom - kaže Jevtić.

Podseća da je Srpska lista i protiv formiranja kosovske vojske.

- Mi kao Srpska lista moramo da imamo pripremljen stav po ovom pitanju, ali ne smemo da zatvorimo vrata. Mi smo protiv formiranja kosovske vojske i želimo da obrazložimo kada to bude potrebno. Za to je potreban glas Srba u skupštini - napominje Jevtić.

Tagovi: