08.05.2018.

13:44

Foto:

Srbija

POČINJE PROSLAVA DANA POBEDE! U Beogradu počasna paljba danas u 17h

Počasna paljba biće sa Savske terase na Kalemegdanu, gde će pripadnici Garde Vojske Srbije ispaliti 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa. 

Sutra će ceremoniju povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Pored ministra, na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, vence će položiti delegacija Ministarstva odbrane, predstavnici grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i ambasadori Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i Ukrajine. 

Kod Spomenika palim sovjetskim ratnim veteranima na Avali takodje će biti položeni venci i odata počast poginulim sovjetskim veteranima. 

U Narodnom pozorištu u Beogradu u 20.00 biće održana svečana akademija. 

Povodom Dana pobede u Beogradu će treći put zaredom biti organizovana manifestacija "Besmrtni puk", uz podršku ambasade Rusije i Ruskog doma u Beogradu. Organizatori su najavili da će posle polaganja venaca kod Spomenika oslobodiocima Beograda u 17 sati početi šetnja od Spomenika, Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada, gde će biti organizovan prigodan program. 

Tradicionalno, diplomatski predstavnici Srbije položiće vence na srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz perioda Drugog svetskog rata na tlu Albanije, Austrije, BiH, Velike Britanije, Grčke, Egipta, Izraela, Italije, Madjarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Španije. 

Dan pobede nad fašizmom biće obeležen i obrazovnim aktivnostima u velikom broju osnovnih i srednjih škola, kao i svečanostima i okupljanjima kraj vojnih memorijala i mesta stradanja u brojnim opštinama i gradovima širom Srbije. 

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Tagovi: