01.06.2018.

21:31

Foto:

Srbija

(FOTO) VITEŠKI MEGDAN U LAZAREVOM GRADU: Velika fešta u Kruševcu završava spektakularnim SREDNJEVEKOVNIM VENČANJEM!

Prelepu atmosferu su do usijanja podigli vitezovi i princeze, koji su posle defilea Vidovdanskom ulicom pored  Spomenika kosovskim junacima, pored Don žon kule i spomenika Knezu Lazaru ušetali u Lazarev grad.

Viteške družine su Kruševcem pevale one iste pesme koje su pevali junaci kosovskog boja pred polazak na kosovsku bitku.

Radojica Barjaktarević

Gradom su defillovali kruševački ,,Zmajevi,, , kraljevački ,,Svebor,,  , niške ,,Zmajeve grive,, , vranjske ,,Žute sove,, ,stalaćki ,,Prijezdini vitezovi,,  , beogradske družine ,,Sve arh,, i ,,Guard of ravens,, , viteška udruženja iz Hrvatske i Madjarske.

Manifestaciju ,, Viteški megdan u Lazarevom gradu,,  otvorila je gradonačelnica Jasmina Palurović, u prisustvu svoje zamenica Vesne Lazarević i direktorke Turističke organizacije Grada Kruševca Suzane Milosavljević. 

Veličanstvenoj atmosferi, pored brojnih građana Kruševca i okruženja,  pridružile su se i leskovačke mažoretkinje, kao i članice Kraljevske škole orijentalnog umetničkog plesa ,,Aleksandra Polutopulis,, i mnogi drugi.

Sve njih će u subotu uveče od 21 sat zabavljati grupa ,, Legende,,. Dotle će se medju kampovima i zidinama Lazarevog grada odvijati viteške borbe plamenim mačevima, vatrom i strelama, uz druge srednjevekovne igre.

Radojica Barjaktarević

Centralni dogadjaj  manifestacije ,, Viteški megdan u Lazarevom gradu,, je u nedelju, 3. juna, za šta, inače, vlada najveće interesovanje, kako u gradu pod Bagdalom, tako i daleko šire. Očekujse se da u Kruševac tokom  ovog vikenda pristigne više desetina autobusa iz zemlje i inostranstva.

Ovogodišnje kraljevsko venčanje u crkvi Lazarici , unutar zidina stare srpske prestonice,  u nedelju,  počeće u 12 časova, po svim srednjevekovnim običajima. Očekuje se da srednjevekovnoj svadbarskoj trpezi na dvoru vladara,  ,, carskom ,, venčanju, u okviru Vidovdanskioh svečanosti, a u organizaciji turističke organizacije Kruševca,  prisustvuje više stotina gradjana i gostiju.

Radojica Barjaktarević

 - Ove godine u crkvi Lazarici po srednjevekovnim običajima  3. juna venčaće se tri bračna para: Aleksandar Jovanović i Dušica Milutinović, Tamara Đurđević i Igor Mladenović i Mladen i Radmila Kostić, svi iz Kruševca . Oni će imati posebnu pratnju vitezova, plemića i princeza, čemu će prethoditi gađanje jabuke iz luka spretnih streličara- kažu nam u Turističkoj organizaciji Kruševca.

Radojica Barjaktarević

Za trpezom i pilot MiG-21 Kostić, koji je na Vidovdan čudom preživeo

Oko svadbene trpeze biće dvorske dame u svečanim haljinama i hrabri i odvažni vitezovi.  Medju njima na tom carskom venčanju biće i vojni pilot Mladen Kostić, zvani Roki, koji je na Vidovdan pre 12 godina sa ,, migom 21,, iz 204 lovačkog puka, na visini od 5.000 metara čudom preživeo.

  – Toga dana, na visini od 5.000 metara u kabini aviona desio se strahoviti prasak I javila se kao neka para, nagla kondenzacija. U tom se trenutku sve se zaledilo…Vidim da nedostaje ceo poklopac kabine, da je prosto nestao iz ležišta- priča pilot Kostić, koji se tada našao u velikom čudu. 

Zahvaljujući njegovoj i hrabrosti iskusnijeg kolege potpukovnika Bele Gerstrvmajera, koji je sedeo iza njega, avion,, mig 21,, uspešno se spustio na aerodrom.

 

ČARAPANI ODREŠILI KESU: Kruševljani novčanim prilozima podržali snimanje filma "Knez Lazar"

Tagovi: