06.07.2018.

19:22

Foto:

Srbija

KULTURNI CENTAR KRUŠEVCA NAGRADIO LAUREATA: Belovodska rozeta Radovanu Belom Markoviću!

Lauretu Belovodske rozete koja se u organizaciji Kulturnog centra Kruševac, pod pokroviteljstvom Grada Kruševca, održava po 43. put, biće uručena 14. jula za završnoj večeri u Beloj Vodi, kod Kruševca.

 Tradicionalna kulturna manifestacija ,,Belovodska rozeta,, i ovog jula okuplja  umetnike u Beloj Vodi, u slavu klesarske i vajarske umetnosti i čuvenog belovodskog kamena koji se našao u najlepšim građevinama širom sveta.

R.B.

 - Savet je shodno odredbama Pravilnika o organizaciji, načinu rada i dodeli nagrada manifestacije ,, Belovodska rozeta,,, odlučio da ovo značajno i prestižno priznanje  ponese Radovan Beli Marković, književnik, kao predani čuvar srpskog jezika i pisma, koji je kulturnim i književnim radom  doprineo stilskom bogatstvu u savremenoj srpskoj prozi, za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti, pa je u skladu sa tim i doneo jednoglasnu odluku,, navodi Jasmina Palurović, predsednik Saveta ,,Belovodske rozete,,.       

 Radovan Beli Marković, jedan od najznačajnijih i najvećih književnih imena savremene srpske književnosti, rodjen je u selu Ćelije, 10. oktobra 1947. godine. Školovao se u Ćelijama, Lajkovcu, Lazarevcu i Beogradu. Radio je kao novinar valjevskog ,, Napreda,, (1978-1994), politički funkcioner U Lajkovcu i upravnik lajkovačke Gradske biblioteke.

R.B.


Zastupljen je u nekoliko antologija pripovedačke proze, objavljenih na srpskom, nemačkom, engleskom i makedonskom jeziku. Pored Vukove nagrade, dobitnik je i nagrada ,, Ivo Andrić,, za knjigu pripovedaka ,, Setembrini u Kolubari,, ,  ,,Branko Ćopić,, i ,, Nolit,, za roman ,, Lajkovačka pruga,,, ,, Bora stanković,, i ,,Biblios ,, za knjigu ,, Male priče,,, ,, Račanska povelja,, i ,,Meša Sečlimović,, za roman ,, Limunacijas u Ćelijama,, ,, Žak Konfino,, za ,, Poslednju ružu Kolubare,, , ,,Stevan Sremac,, za ,, Orkestar na pedale,, . Za svoj najnoviji roman ,, Plava kapija,, dobio je nagradu ,, Pečat vremena,,.

 Valjevo ga je nagradilo sa više priznanja  za najviši domet u kulturi tog grada. Radovan Beli Marković je Matice srpske, Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra. Živi u Lajkovcu.

URUČENE VIDOVDANSKE NAGRADE: Oni su ponos grada Kruševca!

Tagovi: