10.11.2018.

22:00

Foto:

Srbija

SVAKA ČAST! DVANAESTOČLANA PORODICA ZA PRIMER SVIMA NAMA! Jevtići imaju desetoro dece i ne žale se, ne traže nikakvu pomoć!

Svetlana (41) i Milanče Jevtić (41) iz sela Svetlići kod Topole ponosni su roditelji čak desetoro dece! U toplom domu, uz mnogo ljubavi i pažnje, odgajaju petoro devojčica i još toliko dečaka, i svima je na licu osmeh. Nedavno su Milanče i Svetlana dobili i prvog unuka Janka od najstarije ćerke Nevene (18), koja se udala i ne živi više sa njima.

Pod istim krovom kuće uz roditelje i baku danas žive Irena (17), Magdalena (15), Milena (14), Uroš (12), Strahinja (10), Luka (8), Leontina (6), Mihailo (4) i najmlađi Bogdan (2).

Pomažu u kući

Kako kažu ovi presrećni roditelji, najvažnije je da su deca zdrava i nasmejana, a za sve ostalo čovek uvek može da se snađe.

- Naša deca ne znaju za lekara. Bogu hvala da je tako! Dobri su đaci, pomažu nam u raznim kućnim poslovima, zavisi ko šta može od njih, ali i paze jedni druge - priča uz osmeh tata Milanče.

Ovaj bračni par jedini je u opštini Topola sa desetoro dece. Iako su velike familije sa mnogo dece ranije bila uobičajena pojava u ovom kraju, danas su, nažalost, prava retkost. Milanče upozorava da se rađa sve manje dece i da kao narod nestajemo, a to ne smemo da dozvolimo!

Jevtići su ponosni na svoju veliku porodicu i žele da kroz svoj primer poruče da su deca i porodica najvažnije u životu svakog čoveka.

Opština im pomogla iako nisu tražili pomoć

Opština Topola je 2010. godine pomogla ovoj porodici oko obnove kuće i opremanja sprata, mada Jevtići, kako ponosno ističu, nikada nisu tražili pomoć, niti će.

- Opštini smo neizmerno zahvalni, ali toliko koliko imamo nama je dovoljno. Mnogi se žale nad svojom sudbinom, teškim životom, lošim uslovima bez posla, a mi smo ponosni na ono što imamo. Jer zdravlje i deca su najveće bogatstvo - jednoglasni su Jevtići.

- Radim sve poslove za koje mi se ukaže prilika. Ne biram mnogo i ne stidim se rada. Nekada i po deset dana nisam kod kuće, radim od jutra do mraka, ali ne žalim se jer za decu živim i sve ću uraditi za njih. Moja majka je tu sa nama u kuću pa pomaže oko dece, posebno kada ja nisam tu. Svi se slažemo i pomažemo. Podelimo poslove ko šta može da uradi u kući, oko kuće, ko nabavlja i sprema hranu i sve što jednoj porodici treba. Ali nema ništa lepše kad čujete tu graju, viku i smeh koji odjekuje po celoj kući. Uf, tad mi je puno srce! - iskreno će Milanče, glava ove velike porodice.

Dar od Boga

Jevtići priznaju da nisu planirali ovako veliku porodicu, ali sve je išlo spontano i Svetlana je, srećom, dobro podnosila trudnoće i porođaje.

- Supruga se lako porodila svaki put i to svakoj ženi želim! Možda je to i razlog što imamo ovoliko dece, ali mi verujemo da su deca dar od Boga i koliko on kaže, toliko neka ih i bude - kaže Jevtić.

Ovi divni roditelji za svoje potomke imaju skromne želje. I dok mama Svetlana svojim naslednicama priželjkuje da se iškoluju, udaju i svaka rodi mnogo dece, tata Milanče pak za dečake ima za nijansu drugačije planove...

- Posle završene škole, želja mi je da jednog po jednog sina ispratim u vojsku uz šatru i muziku, a da po povratku iz najveće životne škole svaki sebi nađe ženu koju će da voli i da osnuju porodicu. Šta čovek više da poželi nego da jednoga dana budemo najveća porodica sa mnogo unučadi - zaključuje Jevtić.

Tagovi: