18.01.2019.

18:49

Foto:

Srbija

KRUŠEVAC NAJAVIO više desetina plivača za Bogojavljenski krst u Beloj vodi i Šavranu!

Za 18. viteško nadmetanje na Zapadnoj Moravi u Beloj Vodi , a uz pomoć grada Kruševca i opštine Trstenik, prijavljeno je oko stotinu plivača.

Tradicionalno, Liturgija u crkvi Svete Trojice počinje u 5 sati, a u osam je svečano ispraćanje Časnog krsta iz crkve Lazarice koji preko Jasike i Kukljina nosi maratonac pukovnik u penziji Svetislav Pavlović, koji već desetu godinu za redom nosi Bogojavljenski krst iz crkve Lazarice do Bele vode.

- Velika mi je čast što i ove godine mogu da budem deo ove viteške duhovno sportske manifestacije. Posebnu draž daje mi to šo je svake godine, prilikiom svraćanja sa krstom u Jasiku i Kukljin, sve više gradjana koji čekaju u portu da celivaju Bogojavljenski krst -kaže Pavlović.

Manifestacija plivanja na Rasiuni u Šavranu pokraj Kruševca počinje od osam sati Svetom liturgijom u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

Informer

 

Časni Krst doneće Danica Točilovac, a takodje se očekuje veliki broj učesnika, najavljuju organizatori. Plivanje i na Moravi i Rasini počinje u 12 sati. Za sve prisutne u Belkoj vodi u 14 sati organizuje se Trpeza ljubavi, a svečani ručak na Rasini biće nešto ranije, uz kulturno umetnički program koji će uveličati družine Carske strele i Vitezovi Grada Kruševca.

Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst u Varvarinu na Velikoj Moravi
 Selo Varvarin – kod splavova), počinje, takodjie, u podene, 19. januara na Bogojavljenje. Pre toga, od 8 časova,biće održana liturgija u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Varvarinu, a potom i litija prema Selu Varvarinu, gde će se uz bogat program i vruće napitke održati viteško plivanje u hladnoj vodi Velike Morave.

Tagovi: