09.02.2019.

14:38

Foto:

Srbija

JOŠ MALO, PA GOTOVO! Zahlađenje još za Sretenje, A ONDA KRAJ ZIME!

Srbiju ove zime očekuje još samo jedan hladan talas, a onda nam dolazi proleće! Meteorolozi najavljuju zahlađenje u periodu od 12. do 17. februara, pa se za praznik Sretenje očekuju sneg i temperature ispod nule.

Lepo vreme

Od 18. februara praktično sledi kraj zime, jedino je između 24. i 25. februara moguće blaže zahlađenje
Branko Bjelić, RHMZ

Posle toga, stiže nam lepo vreme, temperature će retko padati ispod nule, a druga polovina februara i mart biće topliji od proseka. Treći mesec u godini obeležiće najviše 12 kišnih dana i temperature od 12 do 14 stepeni.

Meteorolog dugoročne prognoze RHMZ-a Branko Bjelić kaže da nas nakon prolećnog vikenda, već oko Sretenja, očekuje novi hladni talas, poslednji ove zime.

Informer

- Iako će ponedeljak biti veoma topao, sa merenjima i do 15 stepeni, već u toku večeri stiže nam novi hladni talas! Naoblačenje koje će se u utorak proširiti na sve predele naše zemlje doneće kišu i jak vetar, ali i veliki pad temperature. Hladni dani i jutarnji minusi usloviće da od srede i u nižim predelima kiša pređe u sneg. Tokom dana padaće kiša, a u toku noći i ranog jutra sneg. Ovakvo vreme zadržaće se sve do petka, nakon čega nam sledi oblačan, ali malo topliji vikend - objašnjava naš sagovornik i dodaje da će preostali februarski dani biti dosta topliji.

Đurić: Za vikend proleće, u ponedeljak čak 15 stepeni

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić napominje da će u našoj zemlji temperature u ponedeljak dostići 15 stepeni.
- U Srbiji će u subotu biti suvo vreme, uz čestu smenu sunca i oblaka, a u pojedinim predelima magla i niska oblačnost zadržaće se tokom većeg dela dana. Živa u termometru dostići će deseti podelak, a od nedelje sledi i dalji rast temperature. Maksimalna dnevna merenja poslednjeg dana ove sedmice kretaće se od 8 do 14 stepeni, da bi već u ponedeljak temperatura dostigla i 15 stepeni koliko će biti na jugoistoku Srbije. Nakon toga sledi naoblačenje i poslednji hladni talas ove zime - kaže Đurić.

- Nakon ovog hladnog talasa, u Srbiju stižu topliji dani. Očekuje se da se od 18. do 24. februara maksimalna merenja kreću od četiri do devet stepeni. Lepo vreme nakratko narušiće prolazno naoblačenje sa kišom i mogućom susnežicom, ali će sve to veoma kratko trajati. Jer već od 25. februara, pa sve do 3. marta u Srbiji će biti toplo, sa maksimalnim temperaturama do 15 stepeni - prognozira Bjelić.

Da mrazeva, debelih minusa i mećave nema ni na vidiku, kao i da smo verovatno za ovu godinu raskrstili sa pravom zimom, potvrđuje i prognoza za mart. Prema klimatskim izgledima RHMZ-a za ovaj mesec, očekuje nas toplo vreme sa maksimalno 12 potencijalno kišnih dana.

- Mart u Srbiji biće za stepen topliji od proseka. Prema trenutnim prognozama, srednja minimalna temperatura biće od 2 do 5 stepeni. Da će biti toplo, potvrđuju i trenutne prognoze po kojima će se srednja maksimalna temperatura tokom marta kretati se od 12 do 14 stepeni, dok će na planinama biti nešto hladnije. U nižim predelima očekuje se od šest do deset mraznih dana. U martu će padavine biti u granicama proseka. U nižim predelima imaćemo od osam do 12 dana kada će padati kiša, susnežica ili sneg, dok će u brdsko-planinskim krajevima taj broj ići od 16 do 23 dana - pokazuje prognoza RHMZ-a.

Tagovi: