13.02.2019.

19:16

Foto:

Srbija

SAGRADIO DVORAC OD 400.000 EVRA DA BI U NJEMU ŽIVELI BIKOVI! Neverovatna priča nekada uspešnog stolara iz sela kod Paraćina

Dejan Đokić iz sela Trešnjevica kod Paraćina ima pravi pravcati dvorac u kojem, umesto njegove porodice, žive krave i bikovi! Dejan je 2001. godine imao veoma uspešnu stolarsku radionicu, zarađivao je veliki novac, pa je odlučio da čak 400.000 evra uloži u velelepno zdanje koje je zamislio kao dvorac iz bajke.
Međutim, u međuvremenu mu je posao propao, nije imao novca da završi kuću, a kada su mu još tražili 970.000 dinara za legalizaciju, odustao je od useljenja. Sada u svom nedovršenom dvorcu u prizemlju drži goveda, a prvi sprat mu služi kao skladište za kukuruz.

Mladost i ambicija

Dejanova priča počinje 2001. godine, kada je kao 26-godišnjak otvorio stolarsku radionicu, koja je počela veoma uspešno da posluje.
- Posao mi je baš krenuo, bio sam mlad i ambiciozan, i rešio sam da sebi i porodici stvorim nešto nesvakidašnje. Rešio sam da napravim ogromnu kuću u obliku dvorca. Zamislio sam da u prizemlju bude moja radionica, na prvom spratu salon nameštaja koji sam izrađujem, a da na drugom spratu živim sa suprugom i decom. Sve sam zidao sam, dvojica prijatelja su mi samo dodavala materijal - kaže Dejan i opisuje detalje gradnje:
- Samo krov sam krojio 22 dana. Izgradnja kula je bila najteža jer sam morao da isečem i ukrojim 2.200 crepova. U donjem delu kula sekao sam svaki drugi, a u gornjim delovima svaki crep. Po sat vremena nisam gasio brusilicu. U objekat sam uložio svu zaradu od stolarskog zanata, što je najmanje 400.000 evra.

Informer

 

Međutim, 2012. godine, Dejanu stolarski biznis potpuno propada i on ostaje bez novca za završavanje kuće.
- Na to se nadovezala i legalizacija. Nekoliko puta sam pokušavao da saznam koliko će me koštati, ali je svaki službenik drugačije obračunavao i određivao različit iznos koji treba da uplatim. Jedni su smatrali da je to stambeni objekat, drugi da je poslovno-stambeni objekat. Uglavnom, tražili su mi 970.000 dinara. Kada sam čuo cifru, shvatio sam da se nikada neću useliti u svoj dvorac. Odustao sam od te namere i nastavio da živim u staroj porodičnoj kući - kaže Dejan.

Informer

Kukuruz na spratu

U međuvremenu je počeo da se bavi poljoprivredom i tu je našao namenu svom dvorcu.
- U prizemlju, gde je trebalo da bude moja radionica, sada su krave i bikovi. Na spratu, umesto salona nameštaja, skladištim kukuruz. A na drugom spratu, gde je trebalo da uživam sa porodicom, sada se igraju moje ćerke Anja (4) i Sara (10). Žao mi je što nisam ispunio svoj san, da sam znao kako će sve da ispadne, nikada se u ovako nešto ne bih upuštao - jada se na kraju Dejan Đokić.
 

Informer

Dejan je uspešan i u poljoprivredi, ali od nje ni izbliza ne zarađuje koliko je zarađivao od stolarskog umeća. Ima taman toliko da prehrani sebe, suprugu, četvoro dece, ali i oca i majku, koji žive sa njim.
- Proizvodimo hranu za stoku. Imamo 32 grla krupne stoke. To je nužno zlo. Nema zarade, jer tele košta taman onoliko koliko pojede. Bukvalno se presipa iz šupljeg u prazno. Doduše, imamo i muzne krave. Mesečno prodajemo 4.000 litara mleka, a od tog novca plaćamo račune. Počela je da pada i cena po litru, tako da nikada ne znamo koliko će da nam plate narednog meseca - dodaje Dejan.

Tagovi: