06.05.2019.

15:31

Foto:

Srbija

(VIDEO) MANASTIR KUVEŽDIN SLAVI PET VEKOVA U NOVOM RUHU!

Slika manastira Kuveždin pre nekog vremena delovala je tužno i oskrnavljeno, ali ne i potpuno napušteno jer su srca vernika duboko urezana u svaki kamen ove svetinje, pa je počela generalna rekonstrukcija.

Raša Radovanović je vojno lice i odavno je u penziji, ali u svoje slobodno vreme nesebično pomaže u svim radovima skoro sedam godina.

Svako ko ima volju može pomoći obnovu manastara, čiji je svaki kamen zaliven suzama jer je kroz istoriju ovde stradalo mnogo monaha. Međutim, danas ni monasi ne beže od teškog posla i pomažu majstorima.

"Poslovi napredju, ponekad malo zastanemo zbog nedostatka materijalaa. Monasi su uz nas, pomažu nam onoliko koliko mogu. Donesu nam, prinesu šta treba", izjavio je zidar Radoslav Bundzić koji ubrzo kreće da zida drugu ploču na novom delu manastira.

Za mesec dana vredni majstori ovde uzidaju preko 30 hiljada cigli, a Petar Rančić u šali kže da ih je isprogramirao za deset narednih vekova.

"Vrlo kvaliteno je sve urađeno pre 500 godina, izgleda da su ovaj manastir gradili dobri majstori sa odličnim materijalim, pa se mi trudimo to da ispratimo", priča Rančić.

Ova svetinja na padinama Fruške Gore jedina je u Srbiji posvećena Svetom Savi, izgrađena je 1520. pa ove godine u novom ruhu dočekuje svoj 500 – i rođendan. I danas spreman je da primi vernike, da im pruži nadu i reči utehe, kao što je to bio slučaj i vekovima unazad.

Tagovi: