09.05.2019.

17:56

Foto:

Srbija

(FOTO) OTKRIVEN SPOMENIK POSVEĆEN 1300 KAPLARA!

Predsednik ovog udruženja dr Strajin Šuljagić podsetio je da je glavna poruka ovih mladića bila otadžbina iznad svega.

- Kada su polazili u rat pevali su pesmu koja je bila simbol njihove ljubavi prema otadžbini. U ovom slavnom puku bilo je i 17 đaka užičke gimnazije. Jedan od najpoznatijih je profesor Miladin Pećinar, Zlatiborac. To je čovek koji u našem kraju stoji kao uzor svim intelektualcima. Taj divni čovek je bio i profesor Univerziteta i član SANU, a koliko su ga njegovi saborci voleli pokazuje i to što je bio prvi predsednik udruženja „Bataljon 1300 kaplara“. Mi nismo mogli da odvojimo nijednog kaplara, već smo spomenik podigli celoj generaciji, u nadi da će mlada generacija koja izrasta iz ove škole poneti znanje, ali i ljubav prema zemlji – rekao je dr Šuljagić.

Informer

Profesorka istorije i predsednica Udruženja istoričara Užice Snežana Nedeljković podsetila je da je ovaj slavni bataljon imao 6 četa sastavljenih od naših i pristiglih iz inostranstva - Francuske, Engleske, Belgije i Rusije.

Besmrtni puk u Užicu

U Užicu su po prvi put šetali građani u akciji „Besmrtni puk“. Oko 30 Užičana je sa slikama svojih najmilijih koji su poginuli u Prvom i Drugom svetskom ratu, i u ratovima devedesetih prošog veka prošetali glavnom ulicom.

Informer

Informer

- Svaka četa je brojala 200 vojnika i imala je svoj nadimak. Prvu četu, u kojoj je bilo najviše Užičana i Valjevaca, nazivali su „Plemići“, zbog Era koji su sa visine gledali na ostale krajeve Srbije, a pozdravljala su ih sa „Živeo voz!“, pozdravom kojim su Užičani dočekali prvi voz – rekla je Snežana.

Informer

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao da je među 1300 kaplara pored akademika Miladina Pećinara, bilo još slavnih imena poput inženjera Milana Janjuševića, učitelja Miodraga Vergović i drugi.

Informer

- Po svedočenju akademika Pećinara njihove uniforme su bile stare turske bluze i čakšire isprobijane kuršumima, sa tragovima krvi, koje su sami krpili. Cokule nisu imali, već su bili u sopstvenim cipelima, kakve je ko imao. Jedino su imali nove nemačke šinjele i šajkače. Oni su bili ti koji su podigli moral umornim srpskim ratnicima i odneli prevagu u korist svog naroda u Kolubarskoj bitci. Kada su se prebrojali na Krfu, posle Kolubare i albanske golgote, bilo ih je manje od polovine u sastavu đačkog bataljona… Govoreći u ime roditelja palih kaplara, među kojima je bio i njegov jedinac Strahinja, naš poznati književnik Branislav Nušić je poručio:“Naša roditeljska srca slediše se, naše oči istopiše bol duša naših, a reč nam u grlu usahnu do šapata posmrtnog opela. Ipak ustrajali smo, jer nas podržava uteha: velika dela traže velike žrtve“.. - naveo je Petković.

Informer

Autor spomenika je Nataša Marković, koja je završila Fakultet primenjenih umetnosti, i radi kao profesor vajarstva i ostalih predmeta u Umetničkoj školi u Užicu. 

Spomenik su osveštali sveštenici užičke Srpske pravoslavne crkve. 

Tagovi: