24.06.2019.

14:11

Foto:

Srbija

TREBA IZDRŽATI JOŠ TRI DANA! A kad od četvrtka UPEČE ZVEZDA, prizivaćemo kišu DA NAS RASHLADI!

U Srbiji će do srede padati kiša, a od četvrtka nam stiže veoma toplo i suvo vreme sa temperaturama od oko 36 stepeni, pa čak i više, najavljuju meteorolozi.

Nestabilno

Pred nama su još tri izuzetno nestabilna dana sa stalnim smenama kiše i sunca
Đorđe Đurić, "Weather2Umbrella"

Prema njihovim rečima, naredna tri dana biće ponovo nestabilna i sparna, sa svakodnevnim pljuskovima, a živa na termometru popeće se do 30. podeoka. Međutim, u drugoj polovini nedelje najavljivani pravi letnji talas zapljusnuće našu zemlju.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da je padavinama 'odzvonilo' posle srede.

- Pred nama su još tri izuzetno nestabilna dana, sa stalnim smenama kiše i sunce. Grmljavina, nepogode sa gradom i obilne padavine mogu se očekivati od početka nedelje. Danas će tako u celoj zemlji biti oblačno i sparno, a maksimalna dnevna temperatura će ići do 31 stepen, dok će u Beogradu biti 28. U utorak će biti slično vreme i biće uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom, pogotovo popodne i uveče. Lokalno se prognoziraju baš obilne padavine - ističe Đurić.

(FOTO/VIDEO) POTOPLJENO POLA EVROPE! Pogledajte ZASTRAŠUJUĆE fotografije i snimke, SRBIJA JE JOŠ I DOBRO PROŠLA!

On dodaje da stabilizacija sledi od srede, a da će najtopliji dan ove nedelje biti četvrtak, kada i počinje pravo leto.

Informer

I mada se čini da su oluje sa gradom i jakim grmljavinama, koje su nas zadesile proteklih dana, pokazatelj ekstremnog vremena, meteorolozi podsećaju da su ovakve pojave potpuno uobičajene za ovo doba godine.
- Ovo jesu snažne oluje, sa obilnim padavinama, ali su potpuno uobičajene za ovo doba godine. Mesec jun je inače najkišovitiji u proseku, tako da ovo i ne čudi. Ovako jake oluje dešavaju se zato što se, usled visokih temperatura u toku dana i vlage, stvaraju moćni oblaci, koji daju jake grmljavine, grad i obilna pražnjenja. Vreme je najesktremnije u večernjim satima zato što je tada atmosfera najzagrejanija, pa ima najviše uslova za ovakvo nevreme - konstatuje Đorđe Đurić.

- Već tokom srede dolazi do stabilizacije u pojedinim delovima Srbije, samo na severoistoku može još doći do lokalnih pljuskova. Najviša dnevna temperatura kretaće se od 28 do 34 stepena. Od četvrtka nam sledi promena vremena, prestanak padavina i sunčani dani. On će ujedno biti i najtopliji dan, sa temperaturama od 36 stepeni, i to više u gradovima Vojvodine, dok će u Beogradu biti 34. Toplo i suvo vreme nastavlja se i za naredni vikend - objašnjava Đurić.

Kako ističe ovaj meteorolog, nema ipak izgleda da bi opasni, vreli talas koji je preplavio zapadnu i centralnu Evropu mogao da zahvati i našu zemlju.

- Mi ćemo biti tek na obodu tog vrelog talasa, što znači da nam preterano visoke temperature, od više od 40 stepeni, ne prete ovoga puta - zaključuje on.

Iz RHMZ upozoravaju na kišovito vreme do polovine sedmice, pa su tako izdali upozorenje za područje cele Srbije na obilne pljuskove sa gradom, sve do 25. juna.

- U zavisnosti od dela Srbije, lokalno se u ponedeljak očekuju kratkotrajne vremenske nepogode: obilne padavine, grad i olujni vetar. Duvaće slab i umeren vetar severnog pravca. Prema prognozi, takvo vreme će se zadržati do sredine nedelje. Posle srede, pljuskovi sa grmljavinom i nepogodama mogu se očekivati uglavnom u brdsko-planinskim krajevima, dok će u ostalom delu zemlje biti sunčano i suvo vreme - navode u RHMZ.


 

Tagovi: