13.08.2019.

09:16

Foto:

Srbija

(VIDEO) ZLOČIN I DALJE BEZ PRAVDE! I posle 16 godina od MUČKOG UBISTVA DVOJE DECE, i ranjavanja još četvoro u GORAŽDEVCU UBICE JOŠ UVEK NA SLOBODI

U zločinu u Goraždevcu, jednom od četiri najveća nad Srbima koji se desio nakon dolaska mirovnih snaga na KiM, teško su ranjeni Ðorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićevic (12) i Dragana Srbljak (13)

Ubijenima tog 13. avgusta 2003. godine danas će u lokalnoj Crkvi presvete Bogorodice biti služen pomen.

U stotinu "gole dece" koja su se kupala na Bistrici, 500 metara od centra sela, prema tvrdnjama roditelja, pucano je sa 78 metaka u dva rafala i jednom pojedinačno.

Informer


Usled nedostatka dokaza, desetak godina kasnije EULEX je zatvorio istragu koju je preuzeo od UNMIK-a.

Roditelji ubijenih i dalje su razočarani, jer zločici nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati.

Kosovski predsednik Hašim Tači 2016. je prvi i jedni put bio u Goraždevcu i položio vence. Tada je obećao da će raditi na tome da se svaki zločin rasvetli i kazni.

Napadači na srpsku decu nisu otkriveni i pored obećanja tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.

ZLOČIN BEZ KAZNE! 19 godina od masakra u Starom Grackom, ubice i dalje nepoznate!


UNMIK je tada saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz ''kalašnjikova'' na grupu od oko 50 dece i mladih iz goraždevačke enklave".

Kosovska policija saslušala je 75 svedoka, pretresla je 100 kuća. Zločin su osudili domaći i međunarodni zvanicnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Ubice Pantelije i Ivana nekažnjene su, kao i u slučaju ubistva u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obiliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika kada je dignut u vazduh autobus "Niš ekspresa" sa putnicima koji su išli na zadušnice.

U Goraždevcu danas živi oko 700 Srba, trećina u odnosu na period pre 1999. godine.

Tagovi: