03.12.2019.

14:53

Foto:

Srbija

ŽIVOT NA ULICI JE PROŠLOST! Kikinda uskoro dobija Prihvatilište za beskućnike i žrtve porodičnog nasilja

Zgrada starog Doma učenika koja nije u funkciji  već osam godina, tačnije od 2011. godine, uskoro će dobiti svoju humanu namenu. Izgradnjom Prihvatilišta biće rešen značajan problem onih koji nemaju krov nad glavom, a svoje utočište ovde će moći da nađu i oni koji su žrtve porodičnog nasilja, stari ili onemoćali  građani.  

Smeštajni kapacitet biće u početku sasvim dovoljan za normalnom funkcionisanje Prihvatilišta, kaže direktor Gerontološkog centra, Svetislav Vukmirica. 

- Predstoji adaptacija zgrade i njeno prilagođavaje nameni. Sredstvima koja su nam odobrena, ali i sopstvenim ulaganjima, biće urađena prva lamela. Sadžaće 25 kreveta, dve sobe za invalide, 7 soba za one koji nemaju rešeno stambeno pitanje, a ovde će svoj mir moći da nađu i žrtve porodičnog nasilja. Na jednom mestu imaće hranu, garderobu, smeštaj, ali i zdravstveno-higijenske mere i psihosocijalnu zaštitu-kaže Vukmirica i dodaje da će nakon završetka uređenja svih prostorija, koje obuhvata i fasadu zgrade, biti rešeno ispunjavanje zakonom propisanih standarda, a potom sledi licenciranje Prihvatne stanice.

Informer

Počelo renoviranje Doma učenika

Odlukom pokrajinske administracije 31. jula, zgrada starog Doma učenika na adresi Đure Jakšića 53, dodeljena je Gerontološkom centru na korišćenje i upravljanje. Njenom rekonstrukcijom ova ustanova upotrebiće je na najbolji mogući način-u humane svrhe, kako se i očekivalo. Radovi na adaptaciji, prema rečima Vukmirice, najverovatnije će početi u februaru naredne godine i trajaće oko mesec dana.

(FOTO) OTVORENA NOVA ZGRADA PRIHVATILIŠTA ZA DECU! Tu će spas naći 48 dece, a u istoj zgradi biće i svratište za mališane sa ulice!

Svoje utočište od mraza i minusa, promrzli Kikinđani do sada su privremeno nalaziliu gerontološkom Dnevnom centru čiji smeštajni kapacitet od dva krevetanije bio dovoljan za njih više od polovine. Stoga planirana izgradnja Prihvatilišta za beskućnike predstavlja odgovornu socijalnu politiku kojom će biti rešen dugogodišnji problem.

Tagovi: