09.12.2019.

09:47

Foto:

Srbija

(FOTO) CELA BARA ZASAVICA MIRISALA NA ČVARKE! Održana tradicionalna manifestacija "Dan mangulice"

- Ono što je dobro i tradicija našeg naroda ne treba menjati! Čuvamo stare sremačke i mačvanske običaje svinjokolja, danas smo spremili deset mangulica, svaka od 170 kila. Naši kuvari su pravi majstori, radimo od zore - potpalimo vatricu, a uz rakijicu i domaće vino, sve je lakše! Za pravljenje delikatesa, naših čvaraka receptura je poznata od davnina - slanina od mangulice iseče se na komade srednje veličine, posoli, doda malo vode i kuva u oraniji uz neprestano mešanje jedno dva do dva i po sata - okupljenim posetiocima objasnio je Žikica Belomarković, otkrivajući tajnu da se kad čvarci porumene doda malo magarećeg mleka, što im daje posebnu aromu i mekoću.

Informer

Inače, porodica Belomarković prva je u Mačvi u svoje domaćinstvo vratila staru autohtonu rasu svinja mangulica, a sa rezervatom sarađuju od 1999. godine.

Informer

- Vratili smo staru autohtonu rasu svinja mangulica ne samo u ovaj kraj Mačve, već sarađujemo i sa brojnim uzgajivačima u Sremu. Kod nas u rezervatu mangulice su slobodno puštene na pašnjaku Valjevac koji se prostire na 300 hektara. Za meso mangulice je utvrđeno da blagotvorno deluje na organizam, jer je sadržaj holesterola za 50-75 odsto manji u odnosu na svinjsko meso drugih rasa. Ispitivanja su pokazala da konzumiranje ovog mesa dovodi do stvaranja dobrg HDL holesterola i redukovanja lošeg LDL holesterola - uverava Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode.

Gosti pristigli sa svih strana na baru uživali su degustirajući proizvode od mangulice, a kobasice, čvarci, kulenje i meso prodavano na kile planuli su do podne.

- Pre nekoliko godina otkrili smo ovo čudo prirode i od tada redovno dolazimo na Zasavicu sa decom. Ovde je predivno, konji slobodno jure pašnjakom, a za decu posebnu atrakciju predstavlja vožnja brodićem po bari kada je lepo vreme. Obavezno dođemo na "Dan mangulice" i "Dan magaraca" i uvek kupimo ponešto od domaćih proizvoda - kaže Radojka Đerković iz Novog Sada, koja je na baru došla sa sinom i unukom.

Informer


 

Tagovi: