24.12.2019.

11:34

Foto:

Srbija

MOCART I BETOVEN ZA BESKUĆNIKE I PUTNIKE! Koncerti klasične muzike na neobičnim mestima u Novom Sadu

Klasika na dva neobična mesta, Prihvatilištu za beskućnike u Futogu i  šalter sali na Međumesnoj autobuskoj stanici, bila je pravo iznenađenje za beskućnike i putnike, koji su uživali u kompozicijama  Mocarta, Betovena, Šostakoviča, Pijacole i Satija.

- Oduševljen sam. Toliko je lepo da sam propustio jedan polazak busa,  kako bih odslušao koncert do kraja -  kaže za Informer  Zoran N. (36) iz Vrbasa.

Informer

S. K.

- Kada smo 2015. godine organizovali prve koncerte klasike na gradskoj plaži Štrand, gotovo da nije bilo nijednog festivala, niti koncerata klasike na otvorenom u celoj Srbiji, a danas ih ima preko pedesetak. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je klasična muzika oslobođena stega i predrasuda u Novom Sadu, koji ponovo dokazuje da nije slučajno bio Srpska Atina - kaže Milica Trifunov.

Koncert za beskućnike u Futogu održan je 10. decembra,  na Dan ljudskih prava, a pored više od 20 nevoljnika bez krova nad glavom, prisustvovali su i penzioneri iz obližnjeg staračkog doma. 

- Ideja vezana za ovaj koncert je da ljudima sa margine, koji su ostali bez svega ili im je sve oduzeto, vratimo tu neku nadu i podsetimo ih na to, da bez obzira na trenutnu  situaciju u kojoj se nalaze i dalje mogu da očekuju dobro u životu -  kaže za Informer  Milica Trifunov iz Udruženja "Dunavska sonata.

Ona pojašnjava da su za pet godina, koliko postoje, organizovali  preko 150 koncerata klasične muzike na otvorenom. 

- Donosili smo koncertni klavir na gradsku plažu, šetalište, Petrovaradinsku tvrđavu, zelene površine i igrališta po novosadskim mesnim zajednicama. Svuda smo naišli na oduševljenje građana, koji su potvrdili da najbolja umetnička dela podjednako osvajaju srca svih ljudi, bez obzira na njihov obrazovni, socijalni i finansijski status - kaže Trifunov.

Trifunov kaže i da  publika na Autobuskoj stanici i u Prihvatilištu za beskućnike jednako uživala u kompozicijama klasične muzike,  kao da su izvedene u koncertnoj dvorani. Muzicirali su članovi kvareteta  "Pneuma", uglavnom studenti Muzičke akademije iz Novog Sada, sa istim repertoarom na oba nesvakidašnja mesta za koncerte.

Svi koncerti „Dunavske sonate" su besplatni i održavaju se pod pokroviteljstvom Uprave za kulturu grada Novog Sada, a za sledeću godinu spremaju  nova iznenađenja za Novosađane.

Informer



Tagovi: