17.01.2020.

13:29

Foto:

Srbija

TRAGIČNA SUDBINA DVORCA OBRENOVIĆA U TAKOVU! Bio je Švajcarska spolja, Šumadija iznutra, A ONDA JE VATRENA STIHIJA PROGUTALA SVE! Evo šta će se sada dogoditi s njim! (FOTO)

- To će biti još jedan korak ka razvoju turizma u našoj opštini. A Takovo kao istorisjko mesto zasužuje takvu građevinu. Počinjemo sa projektnom dokumentacijom, sledi eksproprijacija kao i izdavanje građevinskih dozvola. Ako sve bude išlo očekivanim tokom, sa radovima ćemo početi do kraja godine. Planirano je da država u ovaj projekat uloži oko pet miliona evra - kaže za RINU predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Informer

 - Spolja je izgledao kao švajcarska vila, a unutra je bio namešten u šumadijsko-moravsko stilu. Imao je prizemlje i sprat, kao i drveno potkrovlje koje je i bilo uzrok požara. Nalazile su se tu i banket sala, sala za kartanje, spavaće sobe i veliki trem, a fasada je bila upečatljiva - kaže Aleksandar Marušić, direktor Narodnog muzeja Rudničko - takovskog kraja.

Informer

 - Prema zapisima ovde su došli na proputovanju iz Gornje Dobrinje i nastavili dalje prema Čačku i Gornjem Milanovcu. Zbog nesrećne sudbine koja je već sledeće godine zadesila kraljevski par, to je ujedno bio njihov prvi i poslednji boravak u dvorcu koji je srpski narod sagradio za njih - kaže Marušić.

Informer

Takovski grm

U planu je da replika dvorca Obrenovića, čiji početak gradnje se očekuje u toku ove godine bude polurezidencijalnog karaktera i tu će se primati najviše svetske delegacije.

Tagovi: