18.02.2020.

10:01

Foto:

Srbija

BRAČNI PAR IZ MUSINE REKE OSTAO JE BEZ POSLA, ali onda su smislili sjajan biznis i - procvetali!

Oliverin otac finansijski je pomogao ćerku i zeta da za početak podignu jedan plastenik za gajenje cveća sa par hiljada biljaka. Tako su krenuli a danas su Jokovići u samom vrhu najboljih i najvećih proizvođača cveća u Srbiji.

Uz pomoć svog supruga, i sinova iz godine u godinu povećavali su proizvodnju i broj savremenih plastenika, proširivali asortiman cveća.

Informer

- Početak je bio težak. Pored našeg skromnog znanja i iskustva za kvalitetnu proizvodnju, trebalo je pronaći pouzdane dobavljače reznica, proizvođače kvalitetnog đubriva i zaštitnih sredstava, sigurne kupce radi opstanka u velikoj konkurenciji.Danas je mnogo lakše, iako se radi nikada manje od 12 sati dnevno. Sada sam zadovoljna jer proizvodnja cveća obezbeđuje pristojan život mojoj četvoročlanoj porodici - kaže stub porodičnog biznisa Olivera Joković za agenciju RINA.

NAJMLAĐI BIZNISMEN NOVOSAĐANIN DOKAZUJE DA SE SVE MOŽE KAD SE HOĆE! Sa 19 godina godina ima firmu sa 12 zaposlenih

U plastenicima Jokovića raste oko 200.000 biljka, 40 vrsta cveća, počev od muškatli svih vrsta, među kojima su ,,ledene" zaštitni znak cvetnog raja u Musinoj reci, zatim kaliope, ciklame, zomale i na desetine drugih koje sve brže osvajajaju najprobirljivija tržišta.

Informer

- Najveće količine cveća prodajemo našim tradicionalnim kupcima kod svoje kuće, zatim na kraljevačkoj, čačanskoj i drugim pijacama u okolnim gradovima, kao i u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji. Naše cveće imali su prilike da vide i Holanđani, Mađari, Nemci i mnogi. Zato o svemu vodimo računa. Reznice i đubrivo nabavljamo u Sloveniji, ništa u lancu proizvodnje, od sadnje do pakovanja, ne prepuštamo slučaju - ističe suprug Goran Joković.

Jokovići planiraju da sa svojim cvećem izađu na tržište Zapadne Evrope. Upoređivali su se s drugima na raznim sajmovima i izložbama i videli da su ravni najboljim i najpoznatijim evropskim proizvođačima.U punoj su snazi ambiciozni i radni sinovi Nikola i Nenad, koji ovladali znanjem iz oblasti cvećarstva, iako se za to nisu školovali. To celoj porodici olakšava posao u odnosu na vreme od pre desetak godina.

Informer

- Ja i brat smo odlučili da cvećarstvo bude i naš životni poziv.Tačno je, puno se radi, ali se i dobro zaradi.U svakom slučaju biće nam lakše nego našim roditeljima. Imaćemo u njima dobre učitelje, obezbeđeno tržište koje ćemo čuvati kvalitetom i poštenim odnosom prema kupcima - kazao je sin Nikola.

(FOTO/VIDEO) NIKOLA JE NAPUSTIO GRAD I ZAPOČEO BIZNIS NA SELU! Na uložen dinar VRAĆA MU SE ŠEST!

Ova vredna i uzorna porodica u moderne i funkcionalne plastenike, prateće sisteme za navodnjavanje i grejanje i drugu infrastrukturu do sada je uložila više od 100.000 evra. Zato odustajanja od ovog posla više nema. Sinovi već polako preuzimaju najveći posao u malom cvetnom raju u svojoj Musinoj reci.

Informer

Tagovi: