13.03.2020.

10:36

Foto:

Srbija

KAD SAM SE POJAVIO U INVALIDSKIM KOLICIMA, NIKO ME NIJE DOŽIVLJAVAO OZBILJNO... a onda su moji golubovi pismonoše poleteli prema nebu! (FOTO)

Prve četiri godine nakon povrede Srđan je proveo u bolnicama i rehabilitacionim centrima u Srbiji, dajući sve od sebe da prohoda. Kada sve to nije urodilo plodom, on se razočaran vratio kući. Od tada, lek za njegovu tugu su golubovi.

Srđan Trajković priča kako je odgajajući golubove stekao mnogo prijatelja golubara u privatnom životu. 

- Družeći se tako sa njima došao sam na ideju da u Vranju formira Klub odgajivača golubova pismonoša, koji sada broji četrdesetak članova.  Hteo sam da se oprobam u takmičenju sam, sa svojim golubovima. Uz pomoć ujaka, u čijoj se porodici uzgajaju golubovi više od sto godina, počeo sam da pripremam svoje golubove za takmičenja - dodaje Srđan.

Informer

Puno je radio i na poboljšanju rasnog sastava svog jata. Donosio je u Vranje najbolje primerke golubova pismonoša, koji su odmah počeli da osvajaju prva mesta na takmičenjima. 

- Kada sam se prvi put pojavio na jednom takvom takmičenju u invalidskim kolicima niko me nije doživljavao kao ozbiljnog protivnika, a još manje da imam golubove šampione. Gledali su me nekako sažaljivo. Nisu mogli da poveruju da se neko kao ja bavi golubarstvom i da je još došao da se takmiči.  A kada su moji golubovi nepogrešivo okrenuli kljun ka cilju i poleteli , shvatili su sa kim imaju posla - šali se Srđan.

Informer

Njegovi golubovi su bili šampioni grupacije 2009, 2010. i 2011. godine.  Prošle godine na takmičenju sa svojim golubovima osvojio je tri šampionske titule, kao i titule u ekipnoj konkurenciji.

- Imenovan sam majstorom u golubarskom sportu, a jedan moj golub je za ono što je pokazao na takimičenju proglašen šampionom. Ovakav rezultat sam potajno priželjkivao jer su moji golubovi na treninzima to i nagoveštavali. Dok su bili u trenigu sa lakoćom su preletali staze od Grdelice, Leskovca, Doljevca i Vladičinog Hana.  Niko se od njih usput nije izgubio ili promašio cilj. Takvi su bili i na samom takmičenju.  Bio sam presrećan kada sam video kako sa neba sleću na cilj. Oni to uvek čine sa puno elegancije i gracioznosti, meko zatapšu krilima pre nego što slete. To je predivan trenutak za svakog golubara, kao i za one koji dođu da posmatraju takmičenje - ukazuje Trajković.

Informer

Srđan u svom golubarniku ima 150 golubova, a pored ovoga  ujedno je i predsednik Udruženja obolelih od paraplegije u Vranju.

- Ovaj sport on toplo preporučujem svima, jer uz njih slobodno mogu da rašire krila. Svakom mladom čoveku savetujem da se bavi golubarstvom, a pogotovo deci.  U to ime spreman sam da poklonim nekoliko para svojih golubova onima koji žele da počnu da se bave sportskim golubarstvom - poručuje Srđan.

Tagovi: