28.03.2020.

16:01

Foto:

Srbija

VOJSKA PRIPREMA HALU ČAIR! Tamo će biti više od 500 kreveta, a evo kada će biti primljeni prvi pacijenti zaraženi koronavirusom! (FOTO)

Vulin je rekao je da će najteži pacijenti zaraženi Kovidom-19 biti hospitalizovani, a da će u hali "Čair" biti smešteni oni koji su pozitivni na virus, a imaju blaže simptome kako bi se sprečilo širenje zaraze.

- Sve se radi po modelu Beogradskog sajma koji su odobrili i veoma pohvalili kineski stručnjaci. Biće paravani, kasete, prostor za odmor, odgovarajuća ishrana, sve što je u Beogradu biće i ovde - rekao je Vulin novinarima u Nišu.

Kako je naveo, ako bude bio potreban veći broj kreveta predviđeni su određeni prostori koji će biti prilgođeni privremenoj bolnici, kao što je prilagođena hala Čair i sale u pojedinim osnovnim školama, kazao je Vulin.

Informer



Naglasio je da je dužnost Vojske Srbije da pomogne i organizuje život u tim prostorima napominjući da to nisu hoteli već prostori za lečenje u kojima će, kako kaže, vladati vojnička disciplina.

- Oni koji budu smešteni ovde moraće da slušaju i prihvate da se nalaze u vojnom objektu sa vojnom disciplinom. Samo tako će sve funckionisati i samo tako će ljudi izaći srećni i sgurni iza karantina i da se vrate svojim porodicama - kazao je Vulin.

Dodao je da se ''''ova pošast'''' može pobediti ako svaki građanin Srbije ''bude odlučio da je pobedi'' i naglasio da je dovoljno da samo jedan zaraženi prekrši karantin da bi preneo bolest.

Informer



Vulin je apelovao na građane da ostanu kod kuće i naglasio da će se tako sačuvati od zaraze.

- Ovo je borba na prvom mestu za naše roditelje, ali i za svakog od nas jer svako može da se razboli, napusti svoj dom i da bude tamo gde ne želi. Molim vas, budite tamo gde želite da budete, a to je vaš dom - rekao je Vulin.

Informer



Poručio je da neće biti kompromisa ni sa kim ko krši disciplinu i misli da može da dolazi i napušta privremenu bolnicu kada poželi.

Vulin je dodao da će se u privremenu bolnicu dolaziti sa uputom odgovarajućeg lekara, a inficirani će biti prevezen bolničkim vozilom, kao i da će sve biti planski organozovano.

Na konstataciju novinara da će verovatno biti reakcija u javnosti zbog smeštaja u "Čairu", Vulin je kazao da će sve biti čisto, dezinfikovano i zdravo i dodao da je to vojnički smeštaj.

- Neka nas napadaju sa društvenih mreža, ali neka to rade od kuće. Neka svu mržnju istresu na nas, ali da budu toliko korektni da kažu da je mnog lošije u mnogo bogatijim zemljama, kao što je u Španiji, Italiji i Astriji. Na ovim krevetima spavaju naši vojnici, i ja sam spavao, tako da ne vidim nijedan razlog da to ne urade i drugi - kazao je Vulin.

Informer



Na pitanje koliko će objekata biti pretvoreno u privremene bolnice, ministar je rekao da je to teško predvideti id a će ih biti onoliko koliko bude potrebno, kao i da je počelo sređivanje prostora u Novom Sadu.

- Nadam se i voleo bih da i ovo bude previše, ali to ne zavisi od nas - rekao je Vulin.

Informer



Potpukovnik Vladan Mijalković iz mešovite artiljerijske brigade kopnene vojske kazao je da su u Nišu da na osnovu naređenja kopnene vojske deo jedinica mešovite artiljerijske brigade stvore uslove za prihvat obolelih od Kovida-19. Juče i danas u hali Čair pripremili smo 168 kreveta i 59 u još jednoj pomoćnpj prostoriji.

Dodao je da se u osnovnim školama ''Mika Antić'' i ''Duško Radović'' postavlja 280 kreveta.

- Danas i sutra uvešćemo internet i televiziju. Potavićemo paravane i odvajati po osam-devet kreveta. Oni koji budu smešteni ovde imaće sve uslove za život - rekao je Mijalković.

Informer