08.04.2020.

22:45

Foto:

Srbija

SVAKA ČAST! SRBI IZ BAZELA POSLALI VREDNU MEDICINSKU OPREMU! Poklonili smo tri respiratora! Morali smo da pomognemo Srbiji

Bračni par Zoran i Ivana Obradović, koji već godinama žive i rade u Švajcarskoj, donirali su Srbiji tri respiratora kada su, nedavno, čuli apel predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pomogne domaćem zdravstvu!

Zoran je rodom iz Kragujevca i radi kao medicinski tehničar na odeljenju intenzivne nege u Klinici "Hirslanden", a i sam je preležao opaki koronavirus. Ivana je nastavnica engleskog jezika i predaje u osnovnoj školi. Imaju tri ćerke - Katarinu, Nataliju i Mariju.

Predsednik Vučić: Hvala vam!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju naciji prošlog četvrtka, između ostalog je pomenuo da je bračni par iz Švajcarske Srbiji donirao tri respiratora.

- Naši ljudi su nam poslali tri respiratora. Šta da im kažem sem: veliko hvala! - rekao je tada Vučić.

Na ovaj korak su se odlučili, kako kažu, jer im je želja bila da pomognu svojoj zemlji.

Apel predsednika

Obradovići žive u Friku, malom mestu kraj Bazela, a ovo nije prvi put da pomažu zdravstvenim ustanovama u otadžbini.

- Suprug i ja već desetak godina šaljemo pomoć bolnicama u Srbiji. Međutim, ovog puta za našu pomoć se čulo u javnosti jer je ceo svet u borbi protiv opasnog virusa i svima nedostaje medicinska oprema - kaže Ivana.

Ona dodaje da su jedne večeri slušali vesti i čuli apel predsednika Aleksandra Vučića da Srbiji posebno nedostaju respiratori.

- Tada smo rešili da moramo pomoći našem narodu. Obratila sam se Ambasadi Srbije u Bernu sa informacijom da imamo tri respiratora na raspolaganju i da ćemo ih vrlo rado pokloniti i poslati za Srbiju - kaže Ivana, i objašnjava odakle im respiratori.

Zoran: Preležao sam koronu

Zoran je na početku epidemije preležao blagi oblik korone i, srećom, brzo je ozdravio. Kaže da među njegovim prijateljima u srpskoj zajednici nema zaraženih.

- Čujemo se s našim ljudima i svi su dobro. Ovde ima više od 20.000 zaraženih i preko 500 umrlih. U Švajcarskoj za sada nema ograničenja, ali su građani veoma disciplinovani i pridržavaju se svih saveta stručnjaka - kaže Zoran.

- Moj muž radi u bolnici i, povremeno, za jednu firmu koja sa bavi anestezijom. Ta firma je nedavno kupila nove respiratore, a ove koje je koristila dala mom suprugu da pokloni nekoj bolnici u Srbiji. Mi smo ih ranije nudili  dvema bolnicama u Srbiji, ali niko nije pokazao interesovanje da ih preuzme i tako su ta tri respiratora stajala kod nas u kući. Sada je, eto, takva situacija da je svaki aparat od životnog značaja i odmah smo pokrenuli akciju da se respiratori pošalju do Srbije - kaže Ivana.

Pomoć ambasade

Ivana ističe da je vrlo brzo stigao odgovor iz Ambasade, kao i iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Pozivam sve koji mogu da pomognu

- Mi smo ovo uradili sa zadovoljstvom. To je naša ljudska dužnost. Ovim putem želim da pozovem i druge ljude da se uključe i daju skroman doprinos našim ljudima i našoj zemlji koja se bori da posledice virusa budu što manje. Nečije malo nekom je mnogo - poručila je Ivana.

- U odgovoru su nam vrlo jasno rekli da žele respiratore, i to što pre. Gospodin Goran Bradić, ambasador Srbije, pozvao me je i rekao da će ambasada organizovati sređivanje dokumentacije i transport aparata za Srbiju. Kao što znate, iz Švajcarske ne idu ni avioni niti autobusi za Srbiju. Zaista su uloženi veliki napori da se respiratori dopreme u Beograd. Suprug i ja smo upakovali respiratore i u sredu, 1. aprila odvezli ih u ambasadu i predali ih, a u četvrtak su respiratori već bili u Srbiji. Mogu, zaista, samo da pohvalim efikasnost Ambasade Srbije, kao i njihovu spremnost da se ova akcija sprovede u delo - napominje naša sagovornica.