Pixabay/Tanjug

Srbija

M. Dakić - 24. 04. 2020.

OTKRIVAMO! Evo kako će tačno biti podeljeno po 100 EVRA SVIM PUNOLETNIM GRAĐANIMA SRBIJE!

Svim penzionerima ove pare će po automatizmu leći na račune na koje primaju penzije, i to već sredinom maja. Ostali građani treba da se prijave onlajn ili telefonom

Oko 5,5 miliona punoletnih građana Srbije već tokom maja dobiće od države na poklon po 100 evra kao vid stimulacije za lakši izlazak iz krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Uvek uz narod

Ovo je najbolji način da građanima pokažemo da će uvek, i u ovako teškim vremenima, moći da računaju na podršku svoje države
Siniša Mali, ministar finansija

Kako saznajemo, Vlada Srbije danas je, na predlog Ministarstva finansija, usvojila uredbu kojom se preciziraju svi detalji isplate ove jednokratne pomoći. Informer otkriva kako će tačno biti podeljen ovaj novac iz budžeta.

S obzirom na to da su se mnogi u javnosti u protekle dve nedelje bunili zbog činjenice da je novac namenjen svim punoletnim građanima Srbije - i onima kojima je preko potreban i onima kojima nije neophodan - Ministarstvo je odlučilo da će svi punoletni građani koji taj novac žele za njega moći da se prijave na dva načina.

- Da bi sve bilo pravednije, predvideli smo da se svi građani koji žele ovih 100 evra prijave nadležnim organima, i to na krajnje jednostavan i brz način. Svi će moći da se prijave ili onlajn, putem portala Uprave za trezor, ili na brojeve telefona koje ćemo blagovremeno objaviti. Dovoljno će biti da prijave svoje ime, prezime, JMBG i odaberu banku u koju žele da im novac bude isplaćen - objašnjava za Informer sagovornik iz Ministarstva finansija.

Informer

Prijava za ovu vrstu pomoći počeće sredinom maja za sve punoletne građane, osim za penzionere. Svim našim najstarijim sugrađanima, koji su i podneli najveći teret ove epidemije, poklon od 100 evra biće uplaćen po automatizmu na račune na koje inače primaju penzije.

Jedno od pitanja javnosti bilo je i kako će novac moći da dobiju oni građani koji nemaju otvoren račun u banci. U Ministarstvu finansija su mislili i na to, pa kažu da će država čitav posao uraditi za njih.

Ovakvu pomoć daju Japan, SAD, Singapur...

Jednokratnu pomoć svim svojim građanima najavili su i Japan, Sjedinjene Američke Države, Singapur...
Japanski premijer Šinzo Abe naveo je da će svim svojim građanima dati po 100.000 jena, odnosno 845 evra, a sličnu meru najavio je i predsednik SAD Donald Tramp.

- Građani koji nemaju tekuće račune neće morati da idu u banku. Biće dovoljno da se prijave ili onlajn prijavom ili telefonskim pozivom, a država će za njih otvoriti namenski račun u banci koju sami izaberu - napominje naš izvor.

Ministar finansija Siniša Mali danas je na konferenciji za medije objasnio sve dodatne detalje u vezi s podelom državne pomoći. On za Informer ističe da je to jasan signal da je Srbija spremno dočekala pandemiju koronavirusa.

- Dovoljno smo ekonomski otporni da možemo i iz ovako velike krize da izađemo kao pobednici. Ovo je naš način da kažemo svim građanima da će uvek, i u ovako teškim i izazovnim vremenima, moći da računaju na podršku svoje države. Osim toga, ovom merom vratićemo novac u privredne tokove, podstaći ćemo potrošnju, a građanima ćemo obezbediti da sebi priušte nešto što možda inače ne bi mogli - kaže ministar Mali. On objašnjava da će tih 100 evra pre svega mnogo značiti pojedincima sa najnižim primanjima.

5,5 MILIONA

PUNOLETNIH GRAĐANA SRBIJE MOŽE DA RAČUNA NA OVU POMOĆ

- Taj novac će najviše značiti ljudima sa najnižim primanjima, kao i porodicama u kojima ima više punoletne dece. To će za njih praktično biti jedna dodatna plata u porodici. Nije Srbija jedina zemlja koja na ovaj način pomaže svojim građanima. To rade i mnogo veće i moćnije države od nas - ističe Mali (vidite okvir).

Podsetimo, ideju o poklonu od 100 evra svim punoletnim građanima prvi je izložio predsednik Aleksandar Vučić još 29. marta.

- Hoćemo da podignemo ekonomiju i psihologiju, veru u državu, veru u ekonomski rast. Da vide ljudi da ćemo se podići. To jeste bacanje novca u bunar, ali će se značajan efekat osetiti kod svih naših trgovaca i proizvođača. Zamislite samo koliko će to značiti onima koji su na socijalnoj pomoći - obrazložio je tada predsednik.

Pogledajte više