04.05.2020.

15:19

Foto:

Srbija

ŠEŠIRI IZ DOBA KORONE! U Sremskoj Mitrovici ova umetnica ih pravi čak i od vlakna biljke s Filipina! (FOTO)

Ova umetnica već deceniju pravi šešire koji su njena velika ljubav. Napravljeni od najfinijih materijala, od klasičnih do avangardnih modela, svi su unikati, a javnost je imala priliku da uživa u njima na više izložbi u Begradu i Sremskoj Mitrovici.

- Od malih nogu fascinirana sam šeširima, za mene su oni pojam ženstvenosti i elegancije. Čim bih videla neku privlačnu kreaciju, taj bih šešir kupila tako da posedujem svoju ličnu kolekciju. Tek kasnije sam počela i sama da ih pravim - priča Snežana, koja se nakon završetka Više medicinske škole bavila raznim poslovima.

U Nemačkoj, gde je sa suprugom boravila 11 godina, imala je u Berlinu svoj salon lepote, a baš tamo je, seća se, videla i radnju sa najlepšim šeširima. Svaki je bio pravo malo umetničko delo.

Informer

- Doselivši se kasnije u Mitrovicu počela sam i sama, sasvim slučajno da pravim šešire. Učitelja nisam imala, u početku sam se snalazila kako sam znala i umela, eksperimentisala, a dosta toga i naučila preko interneta- Umesto kalupa koristile su mi činije, dk sam za učvrščivanje materijala koristila štirku, šečer, želatin - sa nostalgijom se svojih početaka priseća Snežana.

Kaže da su joj posle to postali dragi trenuci opuštanja i bekstva u svet lepote i mašte. Mitrovica, naglašava, kao izuzetno lep i miran grad, okupan bojama, pruža joj dodatnu inspiraciju za rad.

ŠTETA DA SE BACI! Evo kako Marija iz Čačka od uništenih komada nameštaja pravi "šebi šik" remek dela! (FOTO/VIDEO)

Do ideje da šešire izloži došao je njen rođak slikar Dragan Živaljević, pored čijih slika su u Skadarliji, u kući Đure Jakšića, pre par godina bile izložene njene kreacije. Mada je u početku bila skeptična na njegovo ohrabrivanje, kao i podršku prijateljica iz Mitrovice, ubrzo je prihvatila izazov, bacila se na posao i pripremila šešire za izložbu.

Informer

- Obožavam letnje šešire, romantične i lepršave, poput onih Skarlet O Hare iz "Prohujalo sa vihorom". Pravim ih od svih vrsta materijala, a poseban užitak su mi ružice, mašnice, pantljike, koje takođe sama pravim. Materijale nabavljam u inostranstvu, a posebno mi je drag sinemaj, izuzetno mek i podatan, od vlakna biljke abaka - vrste banane sa Filipina - kaže. Presovanu slamu nabavljala je ranije u cvećarama, a odkako su se pojavile kineske radnje tamo je za nju pravi raj.

KAŽU NAM "NOSITE OVO, SAMO KRŠ NAM PRAVI", A ONO SVE BISER DO BISERA! Ksenija i Mile imaju neobičan hobi koji je VAŽAN ZA SVE NAS!

- U poslednje vreme izazov su mi fedore, tokice i apstraktne, malo otkačene forme, takozvani fascinatori, namenjeni hrabrim i ostvarenim ženama, koje čvrstim korakom idu kroz život. Želim da se i dalje usavršavam u izradi šešira, što, nažalost, i dalje moram sama, pošto je u Mitrovici šeširdžijski zanat odavno izumro, dok u Beogradu stari majstori ljubomorno čuvaju tajne zanata i voljni su da ih prenesu samo naslednicima - kaže Snežana, najavljujući i izradu ručno rađenih torbica i rukavica.