15.05.2020.

15:46

Foto:

Srbija

IZLEČENI KORISNICI VRAĆAJU SE U NEGOTIN, Dom za stare u kome je buknula epidemija gubi licencu?!

S obzirom na to da je ovaj Dom zbog nastale situacije zatvoren, Opštinska uprava u Negotinu trentno radi na pronalaženju rešenja smeštaja za ove osobe, koje će morati da provedu još 14 dana u samoizolaciji.

- Obavili smo testiranje svih srodnika inficiranih starih osoba iz ovog Doma kod kojih bi eventualno  mogli da budu smešteni. Dve osobe su pozitivne iz jedne porodice i odmah su hospitalizovane u Nišku kovid bolnici. Inače, trenutno njih 37 nalaze se u izolovanom delu našeg Zdravstvenog centra gde će sa negativnim rezultatima testiranja provesti u karantinu narednih 14 dana. S obzirom na to da se radi o veoma starim i iznemoglim licima kojima je nega preko potrebna, njih 21 je smešteno na grudnom odeljenju bolnice, jedan broj je na ispražnjenom odljenju neurologije kao i na internom. Zbog jako lošeg zdravstvenog  stanja i teške pneumonije jedna osoba se još uvek nalazi u Niškom kliničkom centru. O svima njima kojim je trenutno najveća pažnja usmerna brinu naši lekari i sestre, a za sve što je neophodno kada su sredstva za negu u pitanju, pobrinula se i nabavila Opštinska uprava. Naši medicinski radnici su obezbeđeni dovoljnim brojem zaštitne opreme, maski i rukavica koje smo dobili od Ministarstva zdravlja - kaže Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

DIREKTORKA DOMA ZA STARE U NEGOTINU u kojem je buknuo virus i sama zaražena: Nalazi se na lečenju u Nišu

Kako smo saznali i Ministarstvo za rad zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Vlade Srbije sada trenutno radi na podizanju standarda i adekvatnijih mera kada je u pitanju dodela licenci za rad Doma za stara lica, podseća Veličković.

- Zbog nastale situacije u Domu za stare "Radost" u aprili mesecu, nadležno Misistarstvo rešenjem je zabranilo rad ovoj ustanovi, a očekuje se i  oduzimanje licence. Iz tog razloga Ministarstvo Vlade se uključilo i u rad nadležnih organa kako bi se tačno utvrdio uzrok i propusti ulaska virusa COVID 19 u ovaj starački Dom zbog koga će pojedninci snositi odgovorost kako se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile - podvlači Veličović.

Svi izlećeni štićenici Doma "Radost" u Negotinu nakon karntina biće upućeni i smešteni u adekvatnu ustanovu na području Opštini na čemu trenutno rade predstavnici Centra za socijalni rad i nadležnog Ministarstva. Što se celokupne situacije u Opštini Negotin tiče kada je reč o pandemiji virusa korona, trenutno je mirna i polako u zalasku.