16.06.2020.

10:24

Foto:

Srbija

50 LITARA NJEGOVE KRVI TEČE TUĐIM VENAMA! Karolj iz Horgoša davao krv 102 puta, sada to čine i njegova ćerka i tri sina!

- Humanost dobrovoljnih davalaca krvi dolazi iz srca, a ja sam najsrećniji kad nekome pomognem. Neverovatan je osećaj kad znate da ste nekome spasli život - kaže Karolj čijih čak 50 litara krvi teče tuđim venama.

Krv je prvi put dao 1989. godine u srednjoj školi, kada je napunio 18 godina. Od tada je aktivan davalac najpleminitije tečnosti punih 31. godinu. Zadnji put je to učinio 18. maja 2020. i to je ujedno bilo njegovo 102. darivanje. I ne samo to, nego je svojim primerom "povukao" svojih četvoro dece.

Krv će, kaže, davati sve dok nekome bude potrebna, a zbog tog humanog čina oseća se zdravo i poletno.

Informer

- Tokom 2019. godine prikupljeno je 2.098 jedinica krvi što ukupno čini 3,53 odsto davalaca u odnosu na broj stanovnika. Imamo i 220 novih dobrovoljnih davalaca krvi - izjavila je Sekretarka Crvenog krsta Kikinda Danijela Bljeljac.

- Odlično se osećam, posebno što su deca pošla mojim stopama. Punoletni su i uveliko su davaoci krvi. Imam ćerku Aniko (24) i trojicu sinova, Karolja (26), Sabolča (23) i Florijana (20) - ponosno nabraja Karolj svoje naslednike u nadi da će "preskočiti" njegovu brojku, još jednom dokazujući da krv nije voda.

Onog dana kada mu bude zabranjeno davanje krvi, želeo bi da mu knjižica bude ispunjena po želji.

- Ja sam jedan cilj ispunio, a voleo bih da do 65. godine koja je starosna granica za dobrovoljce, to bude 150 puta, pa i više, ako me zdravlje posluži - odlučan je humanista.

Kako je ovaj Horgošanin zaslužio da u Kikindi bude među 32 dobrovoljca kojima je uručeno pojedinačno priznanje i plaketa "Široko srce", najbolje govori o ovom gradu na severu Banata koji važi za jednu od najhumanijih sredina u Srbiji.

- Na svaka tri meseca dolazio sam iz Horgoša u Kikindu da dajem krvm jer se ovde najprijatnije osećam. Činio sam to i u Senti i Subotici - navodi Karolj.

Informer

Humana porodica Feher

Pored njega, priznanje za 100. davanje gradonačelnik Kikinde Pavle Markov uručio je i Zoltanu Olahu iz Kikinde čiju je nagradu preuzeo njegov sin Nemanja, ali i drugim dobročiniteljima koji su naplemenitiju tečnost darivali 75, 50 i 35 puta. Plaketu "Široko srce" za angažovanje u 2019. godini zaslužile su  najhumanije sredine: Gradska uprava Kikinda, Košarkašku klub "Velika Kikinda", Tehnička škola i Mesna zajednica Mokrin.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi širom sveta obeležava se pod sloganom "Daj krv, učini svet bezbednim mestom za život" , a Crveni krst Kikinda realizovao ga je u saradnji sa lokalnom samoupravom i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine. Valja napomenuti da je u Srbiji prvi „Klub 25" osnovan u Kikindi 2008. godine, a potom i u još osam sredina - Beogradu, Bujanovcu, Kraljevu, Šapcu, Paraćinu, Čačku, Ćićevcu i Gadžinom Hanu. Cilj "Kluba 25" je širenje ideje humanosti tako što 25 mladih, uzrasta od 18 do 25 godina, koji žele da najmanje 25 puta u životu daju krv, ličnim angažovanjem na promociji davalaštva privuku isti broj vršnjaka u Klub.

Informer

Dobitnici nagrade Široko srce