24.06.2020.

21:21

Foto:

Srbija

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U MAJDANPEKU! U toku ispumpavanje vode, evakuisani meštani ne znaju kada će moći da se vrate kućama! (FOTO)

Žitelji ovog sela  ovakvu sliku gledali su i sve ovo doživeli  septembra 2014. godine kada se prvi put na ovakav način izlila Bojetinska reka koja je nosila sve pred sobom. Gotovo identično je bilo tokom jučerašnjeg dana i noći.  

Informer

- Za kratko vreme voda je ušla u seoska  domaćinstva i poplavila štale sa stokom. Najviše je štete pretrpelo gazdinstvo porodice  Stojanović. Međutim , svi meštani  , zajedo sa radnicima Javnog prduzeća za puteve  Majdanpek i Štrabaka sa svojom mehanizacijom , pomogli su  da se nekako izborimo i situaciju stavimo pod kontrolu. Bujica je odnela  deonicu puta u samom selu  a oštećeno je i ušće Boljetinske reke. Mi smo sve ojačali i postavili dzakove , digli  manje  improvizovane mostove takozvana brvna - kaže Danijel Dokić, predsednik Saveta Mesne zajednice Boljetin.

Informer

Takođe i meštani  sela gornje reke u Opštini Majdanpek  ne pamte da ih je ovakava nesreća zadesila. Najviše je stradalo područje sela Debeli Lug i Jasikovo u kojima je voda poplavila gotovo sva domaćinstva i nanela ogromnu štetu.

Informer

- Zahvaljujući pre svega  radnicima Preduzeća za puteve ,,Štrabak,, iz Zaječara i Vatrogasnim jedinicama iz Bora koji sun am tokom protekle noći  odmah pritekli u pomoć,  nekako smo uspeli da se probijemo dom ovih potpunom odsečenih sela   s obzirom na to da je bujica odnela  most kod Debelog Luga  pa je   saobraćaj  potpuno u prekidu.  Situacija je bila zastrašujuća  i čitavih pet sati  naše ekipe Javnog komunalnog preduzeća, Preduzeća za puteve , Doma zdravlja , policije , vatrogasne jedinice   proveli smo   boreći se sa vodenom stihijom  na terenu sve dok poslednjeg stanovnika nismo evakuisali i  zbrinuli na sigurno mesto - kaže Dragan Popović predsednik Opštine Majdanpek.

Informer

Iako je situacija danas  nešto stabilnija , i dalje je saobraćaj prema Beogradu obustavljen jer se reka Pek izlila i kod Blagojevog kamena, kao I u ovom delu Opštine Majdanpek.   

Informer

Kako navodi Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek, ekipe su čitav dan na terenu pokušavajući da ispumpaju  vodu iz polavljenih gazdinastava a dokada će ova situacija potrajati i kada će meštani moći da se vrate kućama  još uvek je pod znakom pitanja  i zavisi od povlačenja vode.

Informer

Opštinske službe krenule su sa procenom štete o čemu će biti obavešteni i Republički organi.