22.07.2020.

09:31

Foto:

Srbija

PČELARSTVO U BANATU POD ZNAKOM PITANJA Novo trovanje pčela kod Kikinde

Ove godine trovanje se desilo pred kraj sezone prskanja suncokreta, a praksa je pokazala da je upravo to razlog uginuća pčela. Ipak, zvanični uzrok je još uvek nepoznat. Zbog pomora pčela sve je manje i meda, a da je stanje krajnje alarmantno, dokazuje i to što su i ranijih godina neki od pčelara koji sele pčele došli na sunocokretovu pašu nedaleko od Kikinde, ali su otišli i bez pčela i bez meda.  Pojedini pčelari tvrde da su uočili i pojavu da pčela čim sleti na cvet suncokreta, ugine.

Informer

- Neke kolege odustaju upravo zbog lošeg iskistva, ali ima i onih koji redovno dolaze na suncokret. Od 2015. godine, konstantno imamo stradanja pčela. Pčelarstvo u Banatu je pod znakom pitanja, jer ovo što nam se dešava je van svakog razuma, kaže predsednik Udruženja pčelara Kikinde Saša Čolak i navodi da iz tog razloga Udruženje ovakve slučajeve više ne prijavljuje nadležnima. 

Informer

Ove godine pomor pčela dogodio se na šest lokacija u blizini Kikinde.

- Kod Vincaida je obuhvaćen dobar deo pčelinjaka, a potom kod Banatskog Velikog Sela, Novih Kozaraca, Nakova, Mokrina i Banatske Topole - dodao je Čolak.

Informer

Gubici od trovanja pčela koje se ponavlja iz godine u godinu su nenadoknadivi. Međutim, pčelare  više brine budućnost pčelinje populacije i veliki problem koji preti celom čovečanstvu.  Posebno ih uznemirava što se neka od sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, koja su zabranjena u pojedinim zemljama Evropske unije, na srpskom tržistu mogu naći u slobodnoj prodaji.