31.07.2020.

09:39

Foto:

Srbija

I KIKINDA IMA MORE! Plava banja nastala je od glinokopa, ali za Banaćane je sada pravi spas od tropskih vrućina!

Mnogi Kikinđani ove godine propustiće odlazak na more, ali to ne znači da je opuštanje uz vodu u gradu bez reke potpuno otkazano. Gradski i i bazen u Banatskom Velikom Selu koji ne rade od 15. jula nisu jedina mesta na kojima Banaćani traže rashlađenje. Još niko ne zna kakva će situacija s koronavirusom biti do jeseni, ali je jasno da neće biti previše opuštanja. Ipak, uz maksimalnu pažnju i poštovanje mera, Kikinđani su sebi dozvolili da se opuste i okupaju se. 

Iako odavno nema izgled od pre 18 godina, nekadašnji glinokop kompanije "Toza Marković" ponovo je postao mesto za uživanje mnogobrojnim Kikinđanima.

"Kikindsko more" kako u šali nazivaju Plavu banju nekada je bilo najposećenije kupalište, nadaleko poznato i van granica Srbije najviše po izuzetno dobro uređenoj infrastrukturi gde su se organizovali brojni koncerti i moto susreti. Posetiocima su u ponudi bili tobogani i pedaline, mokri čvorovi i tuševi. Danas ovo kupalište nije ni nalik onom starom, sve je devastirano i uništeno zahvaljujući huliganskim ponašanjem pojedinaca.

Informer

Sada se vodi kao divlje kupalište, a nadležni iz „Toze Markovič" odustali su od novih ulaganja usled konstantnog višegodišnjeg urušavanja inventara. Ipak, to ne smeta Kikinđanima da se opuste i odmore u prirodi, jer kako kažu, trenutno i nemaju gde drugde. 

- Kao prelazno rešenje, dobro je. Lepo nam je. Držimo distancu i pridržavamo se svih mera zaštite od virusa korona. Može da se uživa i bez bazena - kaže Dragan Bogdanović.

Zbog slatinastog zemljišta na dnu, voda kikindskog kupališta podseća na morsku, pa je otud i dobila naziv Plava banja. Njen specifični sastav najviše prija starijim građanima.