06.08.2020.

22:57

Foto:

Srbija

KORONAVIRUS POREMETIO RUDARIMA PLANOVE! Praznik obeležen u TIŠINI!

Nekada je popularna "rudarska budilica" u izvedbi  orkestra Rudnika bakra Majdanpek u ranim jutarnjim satima odjekivala gradom, označavajući početak svečanosti i obeležavanje ovog velikog dana ne samo za rudare već i sve žitelje grada. Međutim, godinama unazad toga više nema

Ove godine rudari svoj dan obeležavaju malo dugačije i pod drugim uslovima i okolnostima , zbog situacije sa koronavirusom .

U oba rudarska grada, Majdanpeku i Boru odustalo se od uobičejene proslave, već je sve proteklo u skromnijem tonu. Iako je sada nekadašnji RTB Bor u rukama novog vlasnika , kineske Komapanije Zi Đin, ipak od ustaljene prakse dodele najvišeg priznanja za izuzetno zalaganje i doprinos u oblasti rudarsva, nagrade, Inžinjer Šistek se nije odustupilo.

Informer

Ovogodišnji dobitnici su Marijana Filipovski, Nenad Đorđević, Miloš Rangelov i Slobodan Mišić.

ŠETALA ŠUMOM A ONDA JE USLEDIO ŠOK! Nataša je na samo 300 metara od kuće ugledala nešto jezivo!

Pored mendžmenta kompanije ZiĐin , dodeli nagara i nešto skromnijem obeležavanju današnje svečanosti , prisustvovala su i rukovodrtva lokalnih samouorava Bora i Majdanpeka , kao i još uvek aktuelni ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije, Aleksandar Antić. 

Čestitajući praznik svim zaposlenima uKompaniji Zi Đin , Antić je  ocenio da jerudarstvo u ovom momenetu okosnica razvoja čitave  ekonomije.

Informer

Istakavši da je upravo za porast proizvodnje u prvih šest meseci ove godine od 3,8 procenat. odčega  je više od 20 procenta samo eksploatacija metala , upravo zasluga dobrog odnosa strateškog partnerstva kompanije Zi Đin  sa državom Srbijom.

Podsećamo, 6. avgust Dan rudara u Srbiji je datum od velikog značaja za sve zaposlene u ovoj oblasti  jer se tim praznikom obeležava 117 godina od poznatih štrajkova u Senjskim rusnicima  kao znak sećanja kada su se  upravo tog dana 1903. godine rudari u tom rudniku štrajkom  izborili za   povratak na posao  svoja tri odpuštena radnika. Svojom snagom rudari suuspeli da dobiju  bolje uslove rada,veće zarade i skraćeno radno vreme.