18.08.2020.

11:54

Foto:

Srbija

ZAVIRITE U SVETINJU NA OBORNCIMA TARE: Dala je život zaseoku Zaovine, a dve poznate ličnosti tu su pronašle MESTO VEČNOG POČINKA

Na toj zaravni niklo je pravo naselje vikendica, kuća, ima i kafana, ali i crkva od brvana. Sve je okruženo gustim četeniraskim šumama, livade su prošarane poljskim cveće, a pogled s visine na Zaovinsko jezero, daje utisak kao da je u pitanju neko malo selo u Švajcarskim Alpima.

Oni koji stalno borave tu kažu da je život ovom zaseoku Zaovina dala crkva. Crkva Svetog cara Lazara teritorijalno pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve.

Informer

 

Izgradio ju je srpski političar i sportista Borislav Pelević sa više donatora 2012. godine. Napravljena je od drveta kao glavnog i jedinog građevinskog materijala na betonskom temelju.

Pored vrata crkve, koja su uvek otključana iako nema nikog, stoji ploča na kojoj piše:”U ime Oca i Sina i Svetoga duha u slavu veliko mučenika kneza Lazara, podiže ovaj hram dr Borislav Pelević sa porodicom, uz pomoć svojih prijatelja i komšija, a naročito velikih priložnika Miodrag Jelisavčić i Božo Jelisavčić, u selu Zaovine, zaseok Sekulić, leta gospodnjeg 2012.”

Informer

 

Od ulaznih vrata pravo se nalazi ikonostas. Levo na zidu je pet uramljenih okvira na kojima su ispisana 70 imena onih koji su pomogli u gradnji crkve svojim radom, materijalom ili novcem, a među njima je i Nacionalni park “Tara”. Odmah pored je sto sa svećama.

- Crkva je stalno otključana i nema nigde nikoga. Ko želi prilog stavi na krst, a ako hoće može sam da uzme sveće i da ostavi novac za njih. Ispred svakih sveća stoji koliko košta. Ispred je mesto gde se pale sveće – kaže stariji meštanin Savo i dodaje da je svakome na savesti ko ulazi i izlazi iz crkve.

Informer

 

U porti crkve se nalazi manje groblje gde je sahranjen Borislav Pelević, meštani, a, malo ko zna, da je tu sahranjen i Božidar Timotijević, rođeni Beograđanin, pesnik i pisac, a čiji se bukvar i čitanke mnogo godina koristili u školama.

Informer

 

Božidar Timotijević rođen je 1932. godine u Beogradu, a preminuo 2000. godine. Bio je književnik, pesnik, novinar, urednik, scenarista... Ostao je upamćen po seriji “Poletarac” i mnogim drugim. Na radiju “Radio Beogradu” pokrenuo je akciju "Knjiga solidarnosti". Donatori su poklanjali knjige koje su potom usmeravane ka školama u zabitima gde je knjiga bila retkost. Na taj način je prikupljeno 2.000.000 knjiga. On je autor i mega-hita “Devojko mala”.

Informer

 

Po svojoj želji sahranjen je na planini Tari, na planini na kojoj je mnogo vremena provodio baveći s svojim hobijem - stolarstvom.
 

- I on bi sigurno pomogao gradnju crkve da nije umro. U Zaovinama ima crkva i u Vežanji, ali mnogi ovde dolaze kada su im slave, a ponajviše ima turista – otkrio je naš sagovornik.