19.08.2020.

12:57

Foto:

Srbija

KARAĐORĐEV DUD SVEDOK SLAVNE SRPSKE ISTORIJE: Ispod njega je moćni dizdar Guša pao na kolena pred voždom PREDAJUĆI MU KLJUČEVE SMEDEREVSKE TVRĐAVE

„Vidimo se kod duda“, često se u današnje vreme može čuti kod Smederevaca kao odredište za sastanke, ali ovo značajno obeležje grada koje prkosi vremenu više od tri veka, ima neverovatnu istorijsku priču.

Nalazi se u samom centru, preko puta smederevske gimnazije.

- Za Dan žena i oko Nove godine tu se postavljaju tezge za prodaju svega i svačega. Postave ih u krug oko duda i budu na tom mestu desetak dana. Zatim, pred školsku godinu, mahom osnovci ovde dođu organizovano da prodaju knjige.

Informer

 

Lepo je videti na ovom mestu i tezge sa cvećem. Dud je obeležje grada, kada treba sa nekim da se sastanete, obično se bira ova lokacija: „Čekam te kod duda“-pričaju Smederevci, ponosni na stari dud u centru grada.

Danas je spomenik prirode i botanički rariret, ali je i znamenito istorijsko mesto. Pod njegovim stablom i velikim krošnjama, je vožd Karađorđe Petrović vođa Prvog srpskog ustanka 8. novembra 1805. godine primio ključeve Smederevske tvrđave od turskog zapovednika grada, dizdara Muharema Guše.

U prisustvu srpskih starešina i ustanika, predaja ključeva odigrala se na svečan način, jer su Turci ostavili Srbima značajan arsenal oružja, topova i municije, a Karađorđe kao pravi vožd, dozvolio im je da dostojanstveno odu iz Smedereva. Pustio ih je da sa vojnim častima i po nekom puškom, lađama odu niz Dunav u bugarski Vidin.

Informer

 

Otuda je i ovaj znameniti dud prisvojio pridev Karađorđev, pa nije ni čudo što više od tri veka ponosno stoji kao zaostavština budućim generacijama podsećajući ih na čojstvo i junaštvo njihovih predaka.