22.08.2020.

12:57

Foto:

Srbija

U MAJDANPEK SE VRATILE RODE: Čitavo jato rasporedilo se po odžacima kuća, a NJIH0V DOLAZAK NAGOVEŠTAVA VAŽNU PROMENU

Sreći nikada kraja, kažu oni koji su ih ugledali, jer svako zna i vodi se po onoj staroj, da su to ptice koje donose sreću, radost i blagostanje.

U ovom vremenu korona virusa, neizvesnosti i straha, rode su zasigurno dobar znak, kažu stariji
Majdanpečani, dok su ovu sliku sa ushićenjem prihvatili oni koji su tek zakoračili u bračne vode, verujući u simboliku ove ptičije vrste, da se njenom pojavo porodica bogati za još jednog člana.

Bilo kako bilo, za Barandine rode se zna i to je već postala svojevrsna atrakcija. Međutim, da se u Majdanpeku iznenada pojavi na jednom mestu čitavo jato, viđeno je samo jednom, pre par godina kada je rodama bila preplavljen čitav teren gradskog fudbalskog stadiona.

Informer

 

-,,Bilo bi lepo da ih svake godine tako viđamo i da im se radujemo, jer će nam podariti sreću. Makar samo verovali u to, ipak je nesto, kaže jedan od Majdanpečana koji se zatekao ispred ovog čudnog prizora komentarišući prelepu sliku. Uz to rekavši još, da je ovo i nagoveštaj da se letu bliži kraj.

Avgust je vreme kada rode formiraju svoja jata i kreću na put prema svojim zimskim staništima

. Najviše ih ima u Vojvodini. Obično lete pored reka nizvodno dok ne stignu do Dunava. Odatle preleću Đerdapsku klisuru i Staru planinu i stižu do doline Maričke reke u Bugarskoj . Otuda ih put vodi sve dalje i dalje. Majdanpek je bio samo jedna od usputnih stanica na tom dalekom putu.