08.09.2020.

17:30

Foto:

Srbija

MEĐU LALAMA PROCVETALO PRIJATELJSTVO: U Kikindi po 6. put održane „Sportske igre mladih“

Već sedam godina osnovcima i srednjoškolcima iz Srbije omogućeno je besplatno učestvovanje u takmičenjima u deset sportskih disciplina: mali fudbal, odbojka na pesku, ulični basket, rukomet, odbojka, igra između dve vatre, stoni tenis, tenis, atletika i šah.

Kikinda je pre tri godina imala časta da bude domaćin ceremonije svečanog otvaranja, a u 2020. grad se prilagodio aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, usled čega su u karavanu radosti i prijateljstva učestvovali samo osnovci. Kikinda je poslednji grad u Srbiji u kome su održane SIM, nakon čega sledi državno prvenstvo u Brzeću.

Informer

Jelena Krvopić

- Svi prvaci stiču pravo za Državno SIM finale koje će se održati u Brzeću. 11,12, i 13. septembra na programu su individualni sportovi, 18,19, i 20. je fudbal i nakon toga sledi odbojka. Za sve učesnike koji su stekli pravo za Državno finale, troškove snosi lokalna samouprava, rekla je Jelena Krvopić, koordinatorka Sportskih igara mladih u Kikindi.

I pored toga što je u pitanju rekreacija kroz amaterski sport, takmičenja su organizovana na
profesionalnom nivou. U Kikindi su se najpre održale kvalifikacije za pojedinačna takmičenja u tenisu, stonom tenisu i šahu, a potom su organizovana nadmetanja u fudbalu i ženskoj odbojci.

Gradonačelniku Kikinde Nikoli Lukaču uručena je zlatna povelja prijateljstva Sportskih igara mladih za veliki doprinos sportu i samim igrama.

Informer

Nikola Lukač

- Grad Kikinda uvek je bio prepoznatljiv kao grad sporta, a budući da sam i sam sportista, u narednom periodu će kompletna Gradska uprava sa mojim timom na čelu podržati decu, bavljenje sportom, ostvarivanje što boljih rezultata, ali da to pre svega bude drugarstvo, prijateljstvo i da naša deca budu što bolji ljudi-rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Informer

 

Cilj „Sportskih igara mladih“ je da kroz druženje i sport spaja decu regiona i time promoviše način života čiji su osnovi postulati razumevanje, prijateljstvo, poštovanje različitosti, solidarnost i fair-play, kao najdelotvornija alternativa svim negativnim uticajima današnjice.

Informer

 

Igre su time postale najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi priznata od Međunarodnog Olimpijskog komiteta. Udruženje za sport i rekreaciju „Sportske igre mladih“ je u decembru 2017. primljeno u Sportski savez Srbije i u Savez za školski sport Srbije.