24.09.2020.

13:36

Foto:

Srbija

(FOTO) ČUDO NA KOSOVU I METOHIJI: Nadomak zadužbine Kneza Lazara na oblici odsečenog hrasta ukazao se PRAVOSLAVNI KRST I TO NIJE PRVI PUT!

Ovo je inače četvrti slučaj za poslednjih nekoliko meseci na području Kosovskog Pomoravlja da se krst ukazuje u stablima drveta koje je posečeno, a širom svete srpske zemlje tokom prošle godine zabeleženo je još nekoliko takvih pojava.

Trajko priča priča kako je po drva drva otišao u obližnju šumu iznad sela u blizini manastira Draganac.

Informer

 

- Sekli smo hrastova stable, stara dvadesetak godina, kada su se na jednom od njih na sredini drveta ukazali krstovi. Svi smo bili iznenađeni i oduševljeni, tako da smo odmah te panjiće izdvojili. Čuvaću ih za uspomenu, ovde u kući – kaže Trajko.

Stablo hrasta posečeno je u nekoj od šuma na putu između Gnjilana i Novog Brda, gde se negde na sredini tog pravca skreće desno za manastir Draganac.

To je zadužbina Kneza Lazara, koja se prvi put pominje 1371. godine i koju je posvetio svojoj ćerki Dragani, koja se upokojila kada je imala 16 godina. U okolini šume u kojoj je hrast posečen, ima dosta crkava i manastira, čiji temelji datiraju još iz srednjeg veka, ali i čitav kraj, tačnije tromeđa Gnjilana, Novog Brda i Kosovske Kamenice imaju dosta crkava i manastira iz tog perioda, ali su od nekih od njih ostali smao temelji i ruševine, usled burne prošlosti i osvajača koji su ovuda harali.

Informer

 

Gornje Kusce jedno je od najvećih srpskih sela na ovom području, sa preko 400 domaćinstava. Selo je u gnjilanskoj ravnici, bogato je i plodno, a uz to i lepo uređeno.

Danas u Kosovskom Pomoravlju živi između 30.000 i 40.000 Srba. Uprkos velikim problemima sa kojima se susreću, odlučni su da ostanu i opstanu na Kosmetu.