25.09.2020.

18:04

Foto:

Srbija

(VIDEO) VESELO I POUČNO U KIKINDI: Učenici osnovnih škola kroz igru uživali u Evropskom danu sporta, POGLEDAJTE KAKO JE BILO!

Manifestacija međunarodnog karaktera koja se održava u okviru Evropske nedelje školskog sporta u Srbiji uključuje preko 20 zemalja, oko 7.000 škola i preko 2, 5 milona učenika širom Evrope.

Dvorište OŠ „Sveti Sava“ bilo je u petak, 25. septembra, puno vesele dece, ali i nastavnika, koji su sa njima proveli pravi sportski dan.

Informer

 

Sportski dan uveličali su gosti iz Gradske uprave i Sportskog Saveza Kikinde.

- OŠ „Sveti Sava“ na čelu sa nastavnicom fizičkog vaspitanja Svetlanom Mirčić Vukobrat pokrenula je inicijativu za ovu aktivnost još 2015. kada je prvi put organizovana, a kasnije se proširilo u svim školama u Srbiji i poslednji petak u septembru je u znaku školskog sportskog dana.

Informer

 

Ovakav događaj daje priliku školama da promovišu svest o značaju zdravlja i uticaja zdravog načina života na budućnost, osnaže inkluziju i razvijaju društvene veštine među učenicima- rekao je Dragan Pecarski, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu.

Informer

 

U okviru 120 minuta, ali u manjem obimu nego raniji godina zbog epidemije virusa korona, promovisani su sportovi koji su manje prisutni na časovima i sportskim klubovima.

Informer

 

- Trudimo se da fizičku aktivnost, naročito u poslednje vreme, što više povećamo i da deci bude dostupno mnoštvo zdravih aktivnosti i kretanja. Koristimo svaku priliku, pa i u ovim uslovima kada nije prisutna lopta, da decu uputimo na aktivnosti koje mogu da iskoriste i u redovnoj nastavi i kroz neke vannastavneprograme, rekla je profesorka fizičkog vaspitanja i predsednica Školskog sportskog saveza Svetlana Mirčić Vukobrat.

Informer

 

Učenici su kroz sportske igre stoni tenis, tenis, rolere sa preprekama, vežbe na poligonima i ples koji je upotpunio pozitivnu energiju i kretanje, uživali u važnosti sporta za zdravlje i održavanje sportskog duha.

Projekat Evropski školski dan sporta prvi put realizovala je Mađarska školska sportska organizacija. Uz podršku Evropske Komisije kroz program Erazmus Plus i brojnih partnera, razvijen je Dan baziran na mađarskom modelu. Brzo se proširio Evropom, te je uskoro povezan sa Evropskom nedeljom sporta.