27.09.2020.

22:06

Foto:

Srbija

(FOTO/VIDEO) FIĆE OKUPIRALE UŽIČKE ULICE: Pogledi budili nostalgiju, mali jugoslovenski automobil nikad nije izgubio MESTO U NAŠIM SRCIMA

Raznobrojne i različitih generacija fiće privlačile su poglede mnogih Užičana i budila nostalgiju za automobilom koji se u Srbiji proizvodio punih pet decenija.

Organizator ove manifestacije je Etno udruženje „Zavičaj“ iz užičkog sela „Zlakusa“, a pomogli su Grad Užice, američka ambasada i etno selo Terzića avlija.

Informer

 

- Ovo je prva Fićijada u Užicu a povod je 15 godina našeg udruženja Zavičaj. Zamišljeno je da bude međunarodnog karaktera, ali zbog epidemije korone virusa imamo samo jednog učesnika iz BiH, a ostalih 30 fića je iz Srbije – kaže Tomislav Jovanović predstvanik udruženja Zavičaj.

Zastupljene su skoro sve generacija fića, od 1965. do 1985. godine. Posmatračima su veoma bile zanimljive fiće najstarije generacije, čija je brava za otvaranje u prednjem delu vrata. Najstariji fića je došao iz Zaječara. Dovezao ga je njen vlasnik Milan Dimitrijević, kome je ovaj četvorotočkaš bio prvi automobil.

- U mom vlasništvu je od 2003. godine i to je moj prvi automobil. Ovu fiću sam digao iz mrtvih, jer sam imao udes, i svako drugi bi ga bacio na otpad. Onda sam polako sa drugarima vratio u prvobitno stanje. Sa njom idemo na more i gde god se pojavimo prava je atrakcija – kaže Milan Dimitrijević.

Informer

 

I fića iz BiH je privlačio veliku pažnju. Njegov vlasnik Admir Hrelja iz Sarajeva kaže da ga ne bi prodao iako je za njega dobijao 10.000 evra.

- Kupio sam ga u jako lošem stanju, čak je bio više za otpad, nego za popravku. Ali, nabavljao sam deo po deo u Beogradu i potpuno je restaurirao. Jedino sedišta sam napravio drugačija, da bi bilo udobno zbog dugačkih vožnji, i promenio farove. Sada privlači pažnju mnogih, a da bi je neko doveo u ovo stanje to može samo velika ljubav prema fićama. Inače, ovaj moj fića je proizveden 1968. godine – kaže Admir Hrelja.