10.10.2020.

11:14

Foto:

Srbija

U VEČNOJ SLAVI: Na Oplencu obeleženo 86 godina od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića

Nakon službe u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je venac na grob kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Vence su položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je i predvodio državnu ceremoniju, član Krunskog saveta Predrag Marković, Predrag Vujanović ispred Udruženja „Karađorđe“ iz Herceg Novog.

Ispred opštine Topola vence su položili predsednik Opštine Topola Igor Petrović i predsednik SO Topola Miodrag Milovanović.

Dragan Reljić, upravnik Zadužbine kralja Petra I, takođe je položio venac kao i princ Mihailo Karađorđević, u pratnji svoje supruge princeze Ljubice Karađorđević.

Informer

 

Organizator komemorativne svečanosti je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, glavnokomandujući Srpskom vojskom u Prvom svetskom ratu, ubijen je u francuskom gradu Marseju 9. oktobra 1934. godine, zajedno sa francuskim ministrom spoljnih poslova, Lujem Bartuom, a sahranjen je u sarkofagu koji se nalazi u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli.