13.10.2020.

16:35

Foto:

Srbija

SVI PUTEVI VODE U ĐUNIS: Hiljade vernika na pokloničkom putovanju PREMA ČUDOTVORNOJ SVETINJI

Za manastirsku slavu Pokrova Presvete Bogorodice 14. oktobra, hiljade vernika iz raznih krajeva Srbije regiona i rasejanja idu prema čudotvornoj svetinji putevima pored Kruševca, ali i iz  Niša, Prokuplja i drugih pravaca.

Celu noć će, uoči praznika, pored izvora, u Đunisu trajaće bdenje i čitaće se akatist Majci Božijoj kome prisustvuje nekoliko hiljada vernika. Na dan crkvene slave, 14. oktobra, kod čudotvornog izvora pri manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu, gde se desilo bezbroj čudesnih isceljenja, poteći će reka hodočasnika.

Informer

 

Legenda o nastanku manastira vezana je za predanje da je podignut na mestu gde se Bogorodica javila 13-godišnjoj devojčici Milojki iz sela Đunis, koja je tog dana 24. jula 1898. godine radila u polju sa svojim sestrama i sa krčagom pošla na izvor po vodu. Kada je stigla do izvora, javila joj se Presveta Bogorodica koja joj je rekla da na tom mestu seljani podignu crkvu i da će se tu iscelivati bolesni.

Narod se uskoro počeo okupljati i čudesnim moćima svetog mesta lečiti, pa je 1934. godine po blagoslovu svetog vladike Nikolaja Velimirovića, tada episkopa žičkog, na mestu gde se Bogorodica pojavila, podignut drveni hram posvećen njenom Pokrovu.

Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice i manastir Đunis osveštao je srpski patrijarh Pavle. Ikonostas u velikoj crkvi rad je ikonopisačke škole manastira Žiča. Ova svetinja dobila je status manastira 1964. godine kao metoh manastira Svetog Romana u Đunisu.

Informer

 

Manastir Đunis prvobitno je bio muški, da bi 1968. godine preobražen u ženski. Meštani Đunisa i okolnih sela prepričavaju legend o čudesnoj moći svete vode sa izvora pored crkve, od koje mnogi slepi koji se napiju progledaju, nemi progovore, a nepokretni prohodaju.

Priče vezane za manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu kod Kruševca vezuju se za takva čudesa.