13.10.2020.

17:02

Foto:

Srbija

NOSITE MASKU, A NE ONA VAS: Pogledajte genijalna rešenja kragujevačke slikarke, SVE JE U SVILI!

Intrigirana karakterom pojedinca i njegovim ponašanjem pod maskom, Vesna V. Maksimović, kragujevačka slikarka i pesnikinja, nije mogla ostati ravnodušna i nema.

U već otuđenom svetu, kada je komunikacija svedena na minimum, na činjenicu da su ljudi zaboravili da se gledaju u oči, osetila je potrebu da kao odgovor da izbor. Izabrala je da se i u grubom vremenu izražava svileno i poziva da konačno skinemo maske i pokažemo bolje sebe.

Bojama, pod naponom untrašnjih emocija, a ne obaveznim unificiranjem i nametanjem da ličimo jedni na druge, Vesna daje izbor, da, ako već moramo da nosimo masku, mi nosimo nju, a ne ona nas. Obavezu pretvara u kreativnost  i poziva na komunikaciju kroz igru boja, boju naših očiju.

Informer

 

Svila kao prirodan marerijal se nametnula spontano.

- Oslikavanje svile zahteva strpljenje, uostalom kao i vreme u kome živimo. Umešnost i znanje se podrazumeva. Iza svakog proizvoda stoji veliki uloženi rad i ništa ne dolazi preko noći- kaže Vesna.

Za oslikavanje svile (ešarpi, slika, maski), ona koristi isključivo boje za oslikavanje svile, koje naknadno industrijski fiksira, što garantuje postojanost boja i govori o kvalitetnom pristupu rada. Tehnike kojema vlada su batik, akvarel, serti i mnoge druge.

-Svila se pre oslikavanja zateže na ram, gde se nakon dizajniranja motiva pristupa ručnom bojenju. Zatim se pristupa skidanju voska (batik), fiksiranju boje, pranju, uramljivanju (slike na svili), šivenju i obradi materijala (ešarpe, tunike, maske).

Informer

 

Same svilene maske, najpre ručno oslikane i tretirane postupcima napred navedenim, pri šivenju se postavljaju pamučnim materijalom i u potpunosti pružaju funkciju zaštite koju ima bilo koja druga pamučna maska na tržištu-kaže slikarka Maksimović.

Kada vreme nošenja maski zbog zaštite od bolesti prođe, svilene maske se mogu pretvoriti u masku za spavanje ili lep detalj na tašni, traci za kosu, pojasu, tako da su višenamenski upotrebljive i u budućnosti.

Sa ponosom, autorka ističe da motiv za bilo koji njen rad nikada nije bio i nada se da neće biti, novac. Suština njenog stvaralaštva leži u potrebi da se kreće i svakodnevno napravi jedan jedini korak. Korak po korak, i to je njen život.

Informer

 

Zahvaljujući savremenim vidovima komunikacije  gledanjem u budućnost, Vesna je ostvarila komunikaciju  i sa svetski poznatim i priznatim umetnicima na svili: Firoz Rafi (New Delhi, India), Anna Albert Vallès, Rosa Lopez (Barselona, Španija), i mnogim drugim.

Autorka se slikanjem na svili aktivno bavi dugi niz godina i iza sebe ima veliki broj kolektivnih domaćih i međunarodnih izložbi. Samo u 2020.godini će imati ukupno deset kolektivnih izložbi, od kojih izvaja 5th INTERNATIONAL ONLINE FESTIVAL TUNE OF ART, Fokus Bangladesh 2020,

Međunarodnu izložbu slikara na svili EXPO BREATHING /DISANJE, El Masnou, Barselona, 2020., XVIII Међународна изложба слика „ЖЕНЕ СЛИКАРИ“ Majdanpek 2020, „ВИЗАНТИЈСКИ ОДБЉЕСЦИ“ Београд, 2020. Njen rad na svili je predstavljan u časopisima za kulturu, između ostalih i u elektronskom časopisu na španskom jeziku REVISTA INNOMBRABLE, Kolumbija.

O njenim slikama na svili, ruski slikar Boris Indrikov kaže: „ U Vesninim radovima se oseća želja da posmatraču prenese svoje razumevanje svemira.“

Informer

 

Osećaj za perspektivu, iluziju i kolorit, uz stvaralački impuls i posvećenost, rezultiraju likovnim celinama punim detalja, u svojevrsnim slikama u slici.

Prva u gradu Kragujevcu je organizovala samostalnu izložbu umetničkih slika na svili, DODIR SVILE, u Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac, decembra 2019.godine. Izložba DODIR SVILE, imala je je punu  podršku Grada Kragujevca koji je finansirao projekat i Centra za samostalni život OSI KG, koji je bio nosilac projekta. Izuzetno je zahvalna i ponosna na pozitivne kritike domaćih akademskih umetnika i kritičara koji su se sreli sa njenim radom, i daju joj vetar u leđa da nastavi dalje.

Vesna je član Likovnog udruženja KUL.T.

Pored slikanja na svili Vesna V. Maksimović piše poeziju i izdala je četiri zbirke poezije; MIRIS VANILIJE 2010, U PROLAZU 2016, ZIDINE 2019 i SA DRUGE STRANE ZIDA 2020.

Kao majka je ponosna na ćerku Sandru, koja joj pruža svu podršku u radu i bez nje ništa ne bi imalo smisla.