14.10.2020.

10:38

Foto:

Srbija

PRIČA O ZLATIBORU STARA DVA VEKA: Muzej „Staro selo“ u Sirogojnu sve atraktivnjiji za posetioce, POSETA UDVOSTRUČENA

Prema rečima direktorke muzeja Svetlane Ćaldović Šijaković, tokom letnje sezone kompleks je posetilo oko 30.000 ljudi što je skoro duplo više nego u istom periodu prošle godine.

- Uprkos ovom podatku, ukupna poseta na nivou godine biće skoro ista kao lane zbog pandemije, vanrednog stanja i obustavljenih đačkih ekskurzija. Poslednjih pet godina primetan je porast broja posetilaca da bi 2019. godine bio oko 50.000 - ističe direktorka.

„Staro selo“ ima više od 50 objekata i 1.500 eksponata koji tumače stambenu kulturu dinarske regije 19. i 20. veka. Najstarija zgrada u muzeju je iz 1845. godine, a kako kaže direktorka, posetioce interesuje sve - od muzejske postavke dva autentična seoska domaćinstva koja pokazuju organizaciju porodičnog života u seoskim zadrugama na Zlatiboru tokom 19. veka, do autentičnog pokućstva, sprava, oruđa i alata koji čine deo etnografske zbirke Muzeja.

- U kompletno opremljenim radionicama Muzeja odvija se rekonstrukcija pojedinih narodnih običaja i demonstracija starih zanata. Tu su i galerija za povremene izložbe, prodavnica proizvoda starih zanata, krčma u kojoj se pripremaju tradicionalni specijaliteti koje gosti obavezno probaju, i konaci za smeštaj učesnika programa Muzeja za šta su i posetioci zainteresovani i često ih koriste - kaže direktorka i dodaje da ima utisak da su stranci nešto zainteresovaniji za način života seoskog stanovništva u prošlosti od domaćih gostiju.

Informer

 

Ovog leta, Muzej je proslavio i značajan jubilej - navršilo se 40 godina otkako su na ovu lokaciju prenete prve brvnare iz zlatiborskih sela. A planovi za budućnost su ambiciozni.

- Muzej u budućnosti vidimo kao najznačajniju destinaciju kulturnog turizma u Srbiji i regionu, sa još boljim programima i većim brojem posetilaca, većom dostupnošću kulturnog dobra u svakom smislu, kako za domaće tako i za strane turiste - poručuje Ćaldović Šijaković.