15.10.2020.

17:29

Foto:

Srbija

KAO NAJLEPŠA NISKA BISERA: Nebojši Lapčeviću i druga nagrada za ,,Berače polena,,

Lapčeviću je ovo prizanje uručeno, na svečanoj sednici Skupštine Opštine Malo Crniće, a povodom 14.oktobra- Dana opštine Malo Crniće, a slavio je i Lapčevićev rodni Kruševac i to Dan osloodjenja u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Komisija u sastavu: Danijela Božićković Radulović iz Petrovca na Mlavi, Zorka Stojanović iz Malog Crnića i Radica Pavlović iz Crljenca donela je jednoglasnu odluku: Ovogodišnja nagrada ,,Srboljub Mitić,, dodeljuje se Nebojši Lapčeviću.

Informer

 

Nebojšaa Lapčević je rodjen 1966. godine u Kruševcu. Do sada je objavio 14 knjiga. Pesme su mi uvrštene u više antologija i predvođene na nekoliko evroskih jezika. Nosilac je Zlatne značke KPZ Srbijje, Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su sada najnovije ,, Đura Jakšić,, i ,, Srboljub Mitić,,.

Informer

 

Radi u Kulturnom centru, odnosno u Legatu Milića od Mačve.

- Zbirku poezije ,, Berači polena,, čini sedam lirskih opusa, u koje je pesnik Nebojša Lapčević, znalački rasporedio 52 pesme napisane slobodnim stilom. Već pri prvom čitanju, oseća se ritmičko slaganje stiha i metaforičko prihvatanje života i smrti. Život kao jedina prava istina i mogućnost da čovek ostvari sebe sledeći onu jaku krhku nit, koja ga na tom putu vodi.

Informer

Već u prvoj pesmi u ovoj zbirci, prepoznaje se izraz i simbolika Srboljuba Mitića: ,, pesnik koji diše vazduh /težak vazduh diše/...,, a to se nastavlja i u svakoj sledećoj pesmi:,,

Ukrao sam kokošku /što nosi zlatna jaja/, ušunjao se u belu kuću( i ukrao pištolj što seje njive/ mecima zlatnim,,, I / to lebdi pesnik /, sa pesmom uzajamnom /nad svojom bisatom/, u parku lampiona...,,- navodi se u obrazloženju Žirija za nagradu ,, Srboljub Mitić,,.